Vlada štedjela na investicijama i socijali

Ministarstvo finansija objavilo dio izvještaja o budžetu za period januar-jul, ali u saopštenju nisu naveli kako je ostvaren suficit

66343 pregleda 52 reakcija 44 komentar(a)
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

“Suficit budžeta je za prvih sedam mjeseci iznosio 42 miliona eura zahvaljujući čvrstoj kontroli potrošnje i većim prihodima 18,2 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, navedeno je u jučerašnjem saopštenju Ministarstva finansija, ali su ponovo “zaboravili” da navedu da je ovaj “suficit” ostvaren zahvaljujući tome što za ovih sedam mjeseci nijesu plaćene planirane obaveze od 124 miliona eura.

Tačnije, da su plaćeni svi planirani rashodi, budžet ne bi bio u suficitu, već u deficitu za 82 miliona eura.

Planirani rashodi budžeta za sedam mjeseci ove godine planirani su na iznos od 1,651 milijardu eura, a isplaćen je iznos od 1,527 milijardi.

U saopštenju se navodi da su “izdaci budžeta u periodu januar-jul 2024. godine iznosili 1.527,32 miliona eura što predstavlja oko 93% plana, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći su za 232 miliona”. Nije navedeno koliko su izdaci manji od plana, iako su ta poređenja korišćena kod prihoda gdje su se mogli pohvaliti.

Da ove uštede nisu ostvarene “zahvaljujući čvrstoj kontroli potrošnje”, pokazuje podatak da je za kapitalne investicije isplaćeno 78,6 miliona eura, a da je plan bio 112,5 miliona. Odnosno na kapitalnim investicijama Vlada je “uštedjela 33,9 miliona eura, ili četvrtinu ukupnih ušteda.

Vlada je značajno uštedjela i na isplatama za socijalnu zaštitu i penzije, gdje je, umjesto planiranih 583 miliona eura, potrošeno 571,9 miliona eura, odnosno kod ovih kategorija stanovnika napravljena je ušteda od 11,1 milion eura.

Za preostale kategorije rashoda u saopštenju nisu navedeni podaci, tako da se ne može vidjeti gdje je sve još Vlada ostvarila “uštede”.

Iz Ministarstva su kazali da je u julu ostvaren suficit budžeta od oko 11 miliona eura, ali za taj mjesec nisu naveli koliko iznose “uštede” nastale jer nisu platili planirane rashode.

Kod prihodovnih stavki, u saopštenju se navodi da su za sedam mjeseci ove godine prihodi budžeta iznosili 1,57 milijardi eura, što je za 95,5 miliona više od plana.

Prihodi od poreza na dobit pravnih lica, koje plaćaju kompanije na osnovu dobiti ostvarene u prošloj godini, iznosili su 197,6 miliona eura, što je 51,8 miliona ili 35,6 odsto više u odnosu na plan.

Prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica ostvareni su u iznosu od 45,9 miliona eura, što je 7,6 miliona ili 19,9 odsto više u odnosu na plan.

Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) ostvareni su u iznosu od 655,4 miliona eura, što je 13,8 miliona ili 2,2 odsto više u odnosu na plan.

Prihodi od doprinosa ostvareni su u iznosu od 321 milion eura, što je 16,2 miliona, ili 5,3 odsto više u odnosu na plan.

U julu su prihodi iznosili 259,9 miliona eura, što je u odnosu na plan više za 20,1 milion eura.

Bonus video: