Mugoša: Ispod radara predlažu se izmjene zakona kojima se smanjuju studentski krediti i stipendije

Mugoša kazao da se novim zakonom predlaže da Vlada utvrđuje iznos studentskih kredita i stipendija, u zavisnosti od raspoloživih budžetskih sredstava

6661 pregleda 13 komentar(a)
Mugoša, Foto: Balša Rakočević
Mugoša, Foto: Balša Rakočević

Predstavnik Evropskog saveza i šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša saopštio je da se "ispod radara" predlažu izmjene zakona kojima se suštinski smanjuju iznosi studentskih kredita i stipendija.

On je, u objavi na Iksu, kazao da je zahvaljujući njihovoj zakonskoj inicijativi koja je usvojena prije dvije godine došlo do poveċanja iznosa studentskih stipendija i kredita.

"...Na način da smo u zakonu definisali da iznos studentskih kredita ne može biti niži od 25 odsto minimalne zarade, a stipendije ne mogu biti niže od 50 odsto minimalne zarade (i to je bio čvrst zaštitni mehanizam jer smo utvrdili donju granicu, a Vlada je mogla da utvrdi i veći iznos od toga)", napisao je Mugoša.

Rekao je da se sada to rješenje ukida, u situaciji kad bi novi iznosi stipendija i kredita trebali biti usaglašeni sa novim iznosima minimalne zarade.

"...I predlaže se da visinu utvrđuje Vlada u zavisnosti od raspoloživih budžetskih sredstava", zaključio je.

Bonus video: