Poreska uprava: Izrečeno 1.800.500 eura kazni, privremeno zatvoreno 27 objekata

Poreski inspektori obavili 2.767 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 395

6979 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Poreska uprava Crne Gore
Foto: Poreska uprava Crne Gore

Poreski inspektori izrekli su 1.800.500 miliona eura novčanih kazni u periodu od 1. maja do 18. avgusta.

U istom periodu, kako je saopšteno iz Poreske uprave (PU), obavili su 2.767 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 395.

"Poreski inspektori kontinuirano vrše intezivne kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama", piše u saopštenju PU.

Dodaje se da zaduženje po osnovu izrečenih novčanih kazni iznosi 1.015.192 eura, od čega je naplaćeno 897.817 eura ili 88 odsto.

"Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima). U izvještajnom periodu kod 27 poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti", saopšteno je.

Isitče se da je cilj PU unapređenje komunikacije i jačanje odnosa povjerenja sa poreskim obveznicima koji svoj doprinos mogu dati kroz dobrovoljno izvršavanje poreskih obaveza, što podrazumijeva prijavljivanje prihoda, podnošenje propisanih prijava i plaćanje poreza u propisanim rokovima.

"Apelujemo na poreske obveznike da poštuju propise i obezbjeđuju tačne podatke. Građani sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj Kol centra 19707 ili putem platforme 'Budi odgovoran'", saopšteno je iz PU.

Bonus video: