Zapamtite cijene: "Vijesti" popisale vrijednost proizvoda na koje je Vlada odlučila da ograniči marže

Reporteri “Vijesti” posjetili najveće podgoričke markete

69365 pregleda 180 reakcija 155 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova odluka Vlade o ograničenju marži u trgovinama na veliko i malo još nije stupila na snagu jer nije objavljena u Službenom listu, ali su reporteri “Vijesti” posjetili najveće podgoričke markete, kako bi popisali vrijednost nekih artikala i u kontinuitetu ih pratili.

Vlada je 28. avgusta usvojila odluku po kojoj će u trgovinama na veliko i malo ograničiti marže za 66 prehrambenih i higijenskih proizvoda, a u odnosu na raniju akciju “Limitirane cijene”, na spisku proizvoda su i voće, povrće, malo više vrsta mesa i namirnica za ličnu higijenu. Nova državna akcija počeće osam dana nakon objave u Službenom listu, a trajaće do 31. januara sljedeće godine.

Cijene su popisane u “Našem diskontu” kompanije “Voli” na Zabjelu, supermaketu firme “Hard Discount Laković” u istom naselju, kao i u hipermarketu “Idea super” u tržnom centu “Mall of Montenegro”. Reporteri su zabilježili po 66 cijena u svakoj od ove tri trgovine, ali spisak nije u potpunosti ispoštovan jer nekih proizvoda nije bilo, nije ih bilo u gramažama na koje će se Vladine mjere odnositi, dok su popisivanje dijelom ometale i interne procedure trgovaca.

Pri istraživanju su bilježeni artikli raznih proizvođača, kako bi se dala prava slika cjenovnog obima nekih proizvoda.

Marže su za sektor prehrane u trgovinama na veliko i malo ograničene na 10 odsto, dok su za higijenske proizvode ograničene na maksimalno 10 odsto u trgovini na veliko i 15 odsto u trgovini na malo.

Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene robe.

Iz Vlade su istakli i da će se na akciji naći više od 1.000 artikala, s obzirom na to da će proizvodi određene gramaže biti jeftiniji, nezavisno od proizvođača.

Vlada o novoj akciji za ograničavanje marži nije konsultovala Privrednu komoru, dio trgovačkih lanaca i dva udruženja poslodavaca, a oni su prekjuče istakli da mjeri nedostaju ekonomske analize, socijalni dijalog, da će se narušiti poslovni i konkurentski ambijent, stvoriti negativne posljedice za kompanije, da mjere imaju primjese populizma...

Dio trgovaca je “Vijestima” kazao i da će se pridržavati nove državne akcije, ali da vjeruju da njihove marže nisu osnovni razlog za visoke cijene u Crnoj Gori.

“Naš je stav da ovo neće uticati na smanjanje inflacije, jer marže nisu razlog rasta cijena. Marže nisu, niti će biti razlog inflacije. Kompanija ‘Voli’ u svom lancu marketa primjenjuje najniže marže koje mogu da osiguraju stabilno i neometano poslovanje. Ograničenje marži i povećanje plata ne idu jedno s drugim”, istakli su iz trgovačkog lanca “Voli”.

10 odsto maksimalno iznosiće marže za sektor prehrane u trgovinama na veliko i malo, dok su za higijenske proizvode ograničene na maksimalno 10 odsto u trgovini na veliko i 15 odsto u trgovini na malo

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je na konferenciji za medije krajem avgusta, kazao da nakon stupanja ove akcije na snagu, očekuju smanjenje cijena, jer su, kako tvrdi, prema nalazima tržišne inspekcije, trgovačke marže mnogo više od onih na koje će biti ograničene.

Potrošačke cijene su u julu bile više 0,4 odsto nego u junu, pokazali su podaci Uprave za statistiku Monstat. U odnosu na jul prošle godine, cijene u sedmom mjesecu ove su bile više za 3,5 odsto.

Monstat kao glavne razloge za rast mjesečne inflacije navodi poskupljenja u sektoru restorana i hotela, prevoza, namještaja, opreme za domaćinstvo, hrane i bezalkoholnih pića, stanovanja, vode, struje, gasa...

Bonus video: