Radulović: Ni Glavni grad ni Vlada ne pomažu poljoprivrednicima, zbog neznanja i nezainteresovanosti

""Zašto nijesu domaći proizvođači brendirani? Zašto se na svakoj pijaci u Podgorici ne odvoje proizvođači i trgovci, pa da se tu napravi neka razlika? Zasto preduzeća nijesu više digitalizovana? Sve su to pitanja bez odgovora", kazao je kandidat za odbornika ispred Pokreta za Podgoricu na predstojećim lokalnim izborima

5684 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Aljoša Turović
Foto: Aljoša Turović

Ni Glavni grad ni Vlada na adekvatan način ne pomažu poljoprivrednim proizvodjačima, ali ne zbog manjka novca u budžetu, već isključivo zbog neznanja i nezainteresovanosti, kazao je Nikola Radulović, kandidat za odbornika ispred Pokreta za Podgoricu na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici i direktor AD Plodovi Crne Gore.

"Zbog nezainteresovanosti bivše gradonačelnice i PES-a kao političke organizacije, hladnjača kapaciteta dvije hiljade tona u Matagužima je prazna. Poljoprivredni proizvođači su nezadovoljni, a ideje za njenu valorizaciju propale zbog nedovoljne podrške.

Moja posljednja ideja vezana za hladnjaču je bila da je ustupimo poljoprivrednim proizvodjačima da čuvaju svoje proizvode od kvarenja ljeti, a da troškove struje i održavanja podijele opština Podgorica,Tuzi, Zeta i Vlada. Ovi troškovi održavanja, ako bi se podijelili, bili bi zanemarljivo mali. Povodom ovog sastanka, nas je jedino ispoštovala opština Zeta, i sa njima smo obavili konstruktivan sastanak, ali ipak nijesmo došli do dogovora zbog odsustva dogovora sa ostalim stranama", navodi Radulović u saopštenju dostavljenom medijima.

On je dodao da je njegova druga ideja bila da se cijela hladnjača razmontira, jer je montažnog tipa, i da se preseli u Podgoricu na prostor pored Kamionske pijace.

"To je naišlo na veliki otpor, naročito predstavnika Vlade jer su smatrali da je to beznačajna ideja. Za realizaciju iste, potrebno bi nam bilo, po procjeni nekoliko firmi koje su dolazile, do 200 hiljada eura, što za Vladu i Glavni grad ne bi trebalo biti mnogo, tim prije što bi se ta investicija brzo isplatila, a tezge sa kamionske pijace riješile problem čuvanja svojih dobara kod nas u hladnjači.

Produžavanje ugovora 'Tržnicama i pijacama' mene je, kao direktora preduzeća Plodovi, sputalo da bilo šta uradim povodom preuzimanja pijace. Ovo je i jedan od razloga zašto sam napustio PES", istakao je Radulović.

On je kazao da preduzeće Plodovi posjeduje imovinu od preko deset miliona evra, ali je ipak to zanemareno, te on nije pozvan ni na jedan kolegijum sa gradonačelnicom gdje bi zajednički donijeli odluku kako najbolje da se iskoristi ta imovina.

"Izuzetak se desio kada je preduzeće bilo pred samim bankrotom. Jednom je odbijena i moja inicijativa da se na Skupštini Glavnog grada raspravlja o finansijskom izvještaju ovog preduzeća. Da stvar bude gora, s obzirom da Vlada Crne Gore ima 26 odsto udjela u vlasništvu Plodova, za očekivati je bilo da će se i oni više uključiti sa nekom razvojnom idejom ili inicijativom, na čemu sam ja uporno insistirao, tim prije što je PES i imao mjesto u odboru direktora Plodova.

Preduzeće Plodovi trenutno ima prihode tek tolike da redovno izmiruje plate i druge obaveze, nemamo mogućnost kreditnog zaduženja, niti pozajmljivanja novca od akcionara. S druge strane, prije desetak dana nam je stiglo pismo od predstavnika Vlade sa upitom zašto ne pokrećemo otkup viška poljoprivrednih proizvoda na tržištu Crne Gore, i ako ja, kao izvršni direktor, 'ne želim' da pokrenem otkup, da treba da podnesem ostavku i da odbor izabere nekog drugog ko će se baviti otkupom", kazao je Radulović.

On smatra da ovo samo govori o bleferskom odnosu Vlade prema Plodovima.

"Ni Glavni grad ni Vlada na adekvatan način ne pomažu poljoprivrednim proizvodjačima, ali ne zbog manjka novca u budžetu, već isključivo zbog neznanja i nezainteresovanosti. U prilog njihovom neznanju i nezainteresovanosti ću navesti primjer koji se tiče poljoprivrede.

Trenutno je u Crnoj Gori, ali i regionu, prisutna bolest stoke 'Q groznica', što je vanredna okolnost jer je bolest je unešena u Crnu Goru, a nadležno ministarstvo nema mjere da pomogne proizvodjačima. Drugi primjer je taj da je uvoz veći nego naša proizvodnja iako možemo da proizvedemo dovoljno hrane za naše potrebe i da na taj način smanjimo uvoz", naveo je član Pokreta za Podgoricu.

On je podsjetio da je prije deset godina gradska firma Trznice i pijace imala program pomoći proizvođačima omogućujući besplatna prodajna mjesta, što je, kako kaže, bila dobra zamisao, ali to je već odavno ukinuto jer Grad nije umio da se sa time nosi, a Radulović se plaši da je to umijeće sada još manje.

"Zašto nijesu domaći proizvođači brendirani? Zašto se na svakoj pijaci u Podgorici ne odvoje proizvođači i trgovci, pa da se tu napravi neka razlika? Zasto preduzeća nijesu više digitalizovana? Sve su to pitanja bez odgovora. Siguran sam da poljoprivredne proizvodjače možemo bolje uvažiti i poboljšati realizaciju njihovih, to jest naših, domaćih proizvoda", zaključio je on.

Bonus video: