"Priprema tenderske dokumentacije za rekonstrukciju naftnih rezervoara u Baru je prioritet"

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović se sastao sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom

3625 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa

Priprema tenderske dokumentacije za rekonstrukciju naftnih rezervoara u Baru je prioritet, što je jedan od preduslova da Crna Gora obezbijedi naftne rezerve u nastupajućem periodu. Crna Gora takođe posjeduje i rezervoare u Bijelom Polju, koji se takođe moraju rekonstruisati, te će se nakon Bara i tom pitanju posvetiti posebna pažnja.

To je konstatovano na na sastanku ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića i ambasadorke Italije u Crnoj Gori Andreine Marsele, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Kako je saopšteno, sastanku je prisustvovao i novoimenovani državni sekretar u ministarstvu Dino Tutundžić.

Šahamović je istakao da je važan segment resora koji vodi i istraživanje nafte i gasa i kazao da, u tom kontekstu, Ministarstvo priprema javni poziv za 3D istraživanje crnogorskog podmorja.

"Otkriće ugljovodonika u podmorju Crne Gore dovelo bi do razvoja nove industrije, čija bi ekonomska dobit nesporno uticala na povećanje standarda i ekonomski razvoj države. Očekujemo da kroz aranžman sa krediblinim partnerima dobijemo podatke i informacije o potencijalima kojima eventualno raspolažemo u ovoj oblasti. Crna Gora ne bi mogla sama finansirati ova izuzetno kompleksna I finansijski zahtjevna istraživanja, zato želimo da zainteresujemo ozbiljne renomirane kompanije iz ove oblasti", rekao je Šahmanović.

Saopšteno je da su se sagovornici usaglasili da su Crna Gora i Italija kroz istoriju snažno povezane, susjedski odnosi su na visokom nivou, međutim da uvijek ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, a zajednički zadatak je da se na tome radi, stvarajući konekcije sa poslovnom zajednicom i investitorima.

"Ministar Šahmanović predstavio je razvojne projekte i prioritete rada resora, kako u dijelu istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, tako i u dijelu daljeg razvoja oblasti nafte i gasa. Šahmanović je ukazao na neophodnost izrade strategije eksploatacije mineralnih sirovina, koja bi bila usklađena sa planovima države kada je u pitanju izgradnja saobraćajne i energetske infrastrukture", piše u saopštenju.

"Crna Gora raspolaže sirovinama i ima značajne potencijale, ali je veoma je važno da njihovu dalju eksploataciju planiramo, prateći najnovije tehnologije i uz najviše standarde kada je u pitanju zaštita životne sredine“, rekao je Šahmanović i dodao da ova oblast ima perpsektivu, ali i puno izazova.

Marsela je, navodi se, iskazala interesovanje za buduće planove kad su u pitanju i projekti u domenu nafte i gasa, "pa je tokom sastanka bilo riječi i o projektu izgradnje gasovoda, čiji bi jedan dio prolazio kroz Crnu Goru, što bi svakako, pored ekonomskih benefita, za našu državu bilo značajno i sa geopolitičkog aspekta".

"Aktivnosti na ovom projektu se moraju intenzivirati jer Crna Gora od IAP projekta može imati brojne benefite kao što su recimo prihodi od putarine za sami prolazak gasa kroz našu zemlju, mogućnost valorizacije potencijalnih nalazišta u Jadranu, mogućnost diversifikacije energenata u industriji, odnosno smanjenje upotrebe konvencionalnih fosilnih goriva (ugalj, naftni derivati - benzin i dizel) u indrustriji koji umnogome doprinose ukupnom karbonskom otisku", piše u saopštenju.

Bonus video: