Bulatović ukazao na problem sa Termoelektranom Pljevlja: Nije jednostavno naći rješenje

"Projekat Solari 5000+ koji funkcioniše shodno poslovnoj filozofiji 'proizvodi tamo gdje trošiš' donijeće mnogo benefita građanima, a Elektroprivredi će omogućiti da višak energije plasira na berzu", istakao je Bulatović

3570 pregleda 2 komentar(a)
Sa panela, Foto: EPCG
Sa panela, Foto: EPCG

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Ivan Bulatović ukazao je na problem koji u Crnoj Gori postoji sa Termoelektranom Pljevlja, navodeći da se za to mora naći rješenje što, kako je kazao, nije jednostavno, saopšteno je iz EPCG.

U saopštenju se navodi da je Bulatović učestvovao na Balkanskom integracionom forumu (BIF) u organizaciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

"Balkanski integracioni forum ove godine se održava 12. put, a nastao je, kao platforma za inkluzivni politički dijalog osmišljena da okupi profesionalce iz diplomatije, politike, privrede - privatnog i javnog sektora, nevladinog sektora, medija i akademske zajednice, kako bi se razmijenilo mišljenje o situaciji u zemljama Zapadnog Balkana fokusirajući se na ključne oblasti koje su od interesa, kao što su geopolitički trendovi u svijetu", piše u saopštenju EPCG.

Bulatović je govorio na panelu "Ekonomski razvoj, energija i povezanost- stubovi saradnje".

Balkanski integracioni forum
foto: EPCG

Istakao je da su regionalna povezanost i investicije neophodne kako bi se osigurala energetska bezbjednost.

Ukazao je na značaj zelene energije, navodeći da je EPCG orjentisana na razvoj obnovljive energije.

"Projekat Solari 5000+ koji funkcioniše shodno poslovnoj filozofiji 'proizvodi tamo gdje trošiš' donijeće mnogo benefita građanima, a Elektroprivredi će omogućiti da višak energije plasira na berzu", istakao je Bulatović.

On je rekao da je Crna Gora, kroz svoje mreže, već povezana sa Evropom i da je u prilici da izvozi te da će takva orjentacija biti dominantna i u narednom periodu.

"Nakon zatvaranja pojedinih fabrika, Crna Gora je bila u mogućnosti da izvozi električnu energiju, tako da očekujem da će, nakon sprovođenja planiranih projekata, to biti u prilici i u narednim godinama", kazao je Bulatović.

Balkanski integracioni forum
foto: EPCG

Filip Radulović, ministar pomorstva u Vladi Crne Gore, istakao je značaj razvoja infrastrukture i povezanosti.

"To je jedan od prioriteta aktuelne crnogorske Vlade", naveo je Radulović.

Aleksandar Kovačević, sa Oksfordskog instituta za energetske studije, ukazao je na probleme u elektroenergetskim sistemima regiona i Crne Gore.

"EU sada nema pristup hidroenergiji Zapadnog Balkana, jer se ta vrsta enegrije troši kako bi se nadomjestili tehnički kvarovi koji postoje ili povećana potrošnja", primjećuje Kovačević.

Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta, organizatora Foruma, kaže da je promocija dijaloga od suštinskog značaja za rješavanje savremenih izazova.

Balkanski integracioni forum
foto: EPCG

"Takav pristup unapređuje upravljanje, stimuliše ekonomski razvoj, promoviše demokratske vrijednosti zarad regionalne stabilnosti i bližeg usklađivanja zemalja Zapadnog Balkana sa evropskim vrijednostima, dovodeći ih korak bliže članstvu u EU", zaključio je Radulović.

Na panelu su govorili i Tie Sundle, referent za ekonomiju i energetiku u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori, mr Darko Ivanović, suosnivač Digital den Com, i Adrian Hackaj, iz Foruma za povezivanje Tirane.

Bonus video: