Uprava carina 12. avgusta počela sa primjenom Sistema za targetiranje pošiljki

"CTS je sistem koji je razvila Svjetska carinska organizacija za pomoć carinskim upravama u prikupljanju, čuvanju i razmjeni podataka o kargo manifestu. Softver se sastoji od aplikacije za prikupljanje i skladištenje podataka o kargo manifestu na nacionalnom nivou i interfejsa za razmjenu podataka između carinskih uprava na međunarodnom nivou"

5529 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava carina
Ilustracija, Foto: Uprava carina

Uprava carina počela je sa primjenom Sistema za targetiranje pošiljki (CTS) 12. avgusta, čija je osnovna funkcija vršenje analize rizika na brodskim kontejnerima prije uplovljavanja broda u carinsku ispostavu Slobodna zona Bar, saopšteno je iz te institucije.

Naveli su da CTS omogućava brzo stavljanje u slobodan promet robe u kontejnerima koji ne predstavljaju rizik, dok omogućava bržu i efikasniju kontrolu kontejnera koji predstavljaju rizik sa aspekta kršenja carinskih propisa.

Rekili su da je 7. juna 2021. godine zaljučen Memorandum u razumijevanju između Uprave prihoda i carina Crne Gore i državnog sekretara za unutrašnje poslove Ujedinjenog Kraljevstva kojeg predstavlja Granična služba "u vezi sa zajedničkom saradnjom, unapređenjem znanja i razvojem vještina u pogledu svih pitanja vezanih za granice Crne Gore sa ciljem jačanja saradnje između ove dvije službe i razmjene znanja sa ciljem pružanja pomoći u prevenciji, otkrivanju ili istrazi teškog i organizovanog kriminala i da potpomogne zajedničke napore u interesu javne zaštite".

"Uprava prihoda i carina je 25. juna 2021. godine u svrhu implementacije CTS-a zaključila i Sporazum sa Svjetskom carinskom organizacijom (SCO) o korišćenju Sistema sa targetiranje pošiljki (Cargo Targeting System-CTS)", piše u saopštenju.

"CTS je sistem koji je razvila Svjetska carinska organizacija za pomoć carinskim upravama u prikupljanju, čuvanju i razmjeni podataka o kargo manifestu. Softver se sastoji od aplikacije za prikupljanje i skladištenje podataka o kargo manifestu na nacionalnom nivou i interfejsa za razmjenu podataka između carinskih uprava na međunarodnom nivou", zaključuje se.

Bonus video: