MF: Niz uspjeha i evidentnih rezultata pokušava da se umanji

"Unaprjeđenje kreditnog rejtinga, od dvije najuticajnije kreditne agencije, predstavlja potvrdu da je Crna Gora na stabilnom i putu napretka, kada je riječ o ekonomskim politikama i razvojnim procesima, koji su sprovedeni u prethodnih deset mjeseci i ohrabruje nas da, ubrzanom dinamikom, nastavimo u istom smjeru"

4426 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija izražava žaljenje što niz uspjeha i evidentnih rezultata, priznatih od međunarodnih partnera i najkredibilnijih finansijskih institucija, a koji je ostvaren u kratkom roku, pokušava da se umanji iz znanih razloga pojedinim medijima.

Oni su reagovali na tekst „Slab napredak Crne Gore u odnosu na susjede: Kreditni rejting raste, ali je i dalje na dnu”.

Reagovanje prenosimo integralno:

"U tekstu se porede ekonomije država regiona koje su u potpunosti međusobno različite, a u momentu kada je kreditni rejting naše države poboljšan nakon 11 godina. To pokazuje jasnu namjeru pokušaja obesmišljavanja rezultata koji potvrđuju kredibilne međunarodne institucije, a koji pokazuju odgovorno upravljanje javnim finansijama od kojeg benefite imaju građani Crne Gore.

Uzimajući u obzir nepobitne ekonomske parametre koji imaju pozitivno kretanje i zvanično su prepoznati od najuglednijih međunarodnih finansijskih institucija, imamo osnov da vjerujemo da navedeni tekst i slične interpretacije, nemaju za cilj da građanima predoče realnu sliku ekonomije Crne Gore, već da je pokušaju obesmisliti u svrhu politizacije.

Radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ukazujemo na sljedeće činjenice:

Jedini zajednički imenilac ekonomijama koje su međusobno potpuno različite je metodologija koja se koristi u određivanju rejtinga i izgleda pomenutih država.

Ovo je posebno značajno ukoliko uzmemo u obzir izloženost ekonomija eksternim šokovima, koji se potpuno razlikuju među upoređivanim zemljama.

Kreditne agencije u svojim izvještajima daju pregled ekonomija, kao i pretpostavke koje bi mogle dovesti do poboljšanja, odnosno pogoršanja rejtinga.

U tom kontekstu, a imajući u vidu da se ove pretpostavke razlikuju od zemlje do zemlje, u zavisnosti od veličine i strukture njihove ekonomije, ranjivosti, kao i budućih kretanja u ekonomiji, dovodi se u pitanje namjera autora teksta, koja ne bi trebalo da bude dezinformisanje laičke javnosti, jer svako ko ima i bazična ekonomska znanja može da procjeni cilj ovakvih tekstova.

Ipak, ništa ne može osporiti činjenicu da je, u samo nekoliko mjeseci, ostvaren napredak u ocjenama obje kreditne agencije (“Standard & Poor’s” i “Moody’s”), uz zadržavanje izgleda stabilan.

Unaprjeđenje kreditnog rejtinga, od dvije najuticajnije kreditne agencije, predstavlja potvrdu da je Crna Gora na stabilnom i putu napretka, kada je riječ o ekonomskim politikama i razvojnim procesima, koji su sprovedeni u prethodnih deset mjeseci i ohrabruje nas da, ubrzanom dinamikom, nastavimo u istom smjeru.

Da je naša ekonomija u porastu, potvrđuje i povjerenje međunarodnih investitora u crnogorske obveznice, odnosno u državu Crnu Goru.

Podsjećamo da je agencija Standard & Poor’s (S&P) povećala kreditni rejting Crne Gore sa B na B+, uz stabilne izglede, što je drugo uzastopno poboljšanje ocjene kreditnog rejtinga za samo 10 mjeseci. Prethodno su poboljšali izglede crnogorske ekonomije iz ''stabilnog'' u ''pozitivan'', u martu ove godine. Povećanje rejtinga je veliki pomak i pokazatelj ispravnih ekonomskih politika.

Prema izvještaju ove agencije, ključni faktori za poboljšanje kreditnog rejtinga bili su značajno smanjenje javnog duga, snažan nominalni rast BDP-a, kao i kontinuirani napredak u strukturnim reformama koje prate proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, uz poseban doprinos oporavka sektora turizma, koji je osigurao jaču poziciju Crne Gore u pogledu platnog bilansa. Takođe, rejting Crne Gore podržan je snažnim izgledima za rast zemlje, dugoročnim benefitima od strukturnih reformi u vezi sa procesom pristupanja EU i relativno niskim troškovima servisiranja duga.

Analitičari Agencije za kreditni rejting Standard & Poor’s ocijenili su da se ključni ciljevi Vlade odnose na unaprjeđenje pregovora o pristupanju EU i intenziviranje borbe protiv korupcije, što posebno ohrabruje budući da Crna Gora želi da opravda status prve naredne članice EU. Posebno ohrabruje i očekivanje analitičara Agencije da bi fiskalni rezultat mogao da nadmaši ciljeve koji su podržani faktorima kao što su potencijalno veći prihodi od turizma i dodatni grantovi EU koji prate proces pristupanja Crne Gore.

Sa druge strane, međunarodna agencija za kreditni rejting Moody's, prvi put nakon 2013. godine, povećala je kreditni rejting Crne Gore sa „B1“ na „Ba3“, uz stabilne izglede. Agencija je potvrdila da je unapređenje rejtinga Crne Gore rezultat snažnih srednjoročnih izgleda rasta i poboljšanja fiskalne stabilnosti zemlje, usljed nižeg javnog duga i smanjenja fiskalnih rizika u vezi sa završetkom autoputa Bar-Boljare.

Poboljšanje kreditnog rejtinga predstavlja potvrdu stabilnosti i napretka koji je Crna Gora ostvarila, a on se kako ocjenjuje renomirana kreditna agencija, naročito ogleda u domenu fiskalne politike i ekonomskih reformi, što potvrđuje da Crna Gora postaje predvidiv i stabilan ambijent.

Budući da stabilni izgledi odražavaju ekonomsku otpornost Crne Gore, očekivanja Moody's-a su da će investicije ostati ključni pokretač rasta, s obzirom na projekte u sektoru turizma i energetike, kao i saobraćajne infrastrukture, što nas u Vladi Crne Gore, čini još odlučnijim da radimo na pozicioniranju Crne Gore na sam vrh liste najatraktivnijih zemalja za ulaganje. Očekivanja su i da će investicije biti podržane daljim napretkom u reformama u vezi sa EU, u okviru Novog plana rasta za Zapadni Balkan.

Dodatno, pozitivni fiskalni trendovi se nastavljaju i došlo je do snažnog rasta prihoda budžeta za osam mjeseci 2024. godine, u odnosu na planirano i na isti period prošle godine. Kao rezultat toga, Crna Gora je ostvarila suficit budžeta od 1,3% BDP-a u periodu januar - avgust, umjesto planiranog deficita od 1,9% BDP-a."

Bonus video: