Gutić: Dijalogom riješiti probleme poslodavaca i zaposlenih

Jedan od prioriteta Vlade je unaprjeđenje sistema socijalne zaštite, kazao je ministar

2333 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarsto socijalnog staranja, brige o porodici i demografije
Foto: Ministarsto socijalnog staranja, brige o porodici i demografije

Dijalog između poslodavaca i države je jedan od najbitnijih za ukupan razvoj razvoj i napredak države, kazao je ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić, na sastanku sa generalnom sekretarkom Unije poslodavaca Suzanom Radulović.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik generalne sekretarke Filip Lazović, a protekao je u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi, uz fokus na unaprjeđenje saradnje između Vlade i poslodavaca, u cilju poboljšanja socijalne zaštite i socijalnih politika, te stvaranja boljih uslova za porodice u Crnoj Gori, saopštilo je ministarstvo.

Razmatrani su ključni izazovi sa kojima se poslodavci suočavaju u oblasti zapošljavanja, zaštite prava zaposlenih, kao i u obezbjeđivanju uslova koji "podržavaju balans između poslovnog i porodičnog života".

Gutić je istakao da je jedan od prioriteta Vlade unaprjeđenje sistema socijalne zaštite, uz poseban akcenat na demografske izazove, uključujući podršku roditeljstvu, porodiljsko odsustvo, te podsticanje nataliteta kroz efikasnije državne mjere.

„Dijalog između poslodavaca i države je jedan od najbitnijih za ukupan razvoj razvoj i napredak države. Potrebno je naći pravu mjeru onoga što su potrebe poslodavaca i zaposlenih, a kroz otvoren i iskren dijalog i razgovor, mislim da je moguće riješiti mnoge probleme sa kojima se obje strane suočavaju. Naš prioritet ostaje unaprjeđenje sistema, posebno u dijelu zaštite određenih grupa kao što su trudnice, porodilje, osobe sa invaliditetom, što će biti predmet razgovora i širih konsultacija više vladinih resora, a prilikom izrade novog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti“, istakao je ministar.

Predstavnici Unije poslodavaca naglasili su spremnost privrednog sektora da aktivno učestvuje u kreiranju politika koje će doprinijeti održivom razvoju i povećanju zaposlenosti, ali su takođe ukazali na važnost zajedničkog rada u oblasti stvaranja podsticajnog poslovnog okruženja koje prepoznaje potrebe zaposlenih, a istovremeno omogućava konkurentnost i stabilnost privrede.

„Smatramo da je potrebno propisati neka nova ograničenja, koja se tiču iznosa nivoa naknada za zapošljavanje određenih kategorija lica, precizirati rok u kome država vrši refundaciju isplaćenih naknada zarada kod porodiljskog/roditeljskog odsutva i privremene spriječenosti za rad (bolovanja), kako bi poslodavci mogli nesmetano da planiraju i obavljaju svoje privredne aktivnosti, u trenutku kada jedan ili više zaposlenih koristi pravo na plaćeno odsutvo sa posla. Imajući u vidu rast minimalne zarade, privreda ukazuje da je neophodno promijeniti način utvrđivanja iznosa refundacije naknade za porodiljsko/roditeljsko odsustvo i propisati da on ne može biti niži od iznosa minimalne zarade, jer bi postojeći sistem obračuna predstavljao dodatni teret“, kazala je Radulović.

Dogovoren je nastavak dijaloga na pripremi konkretnih predloga za unaprjeđenje zakonskih rješenja u tim oblastima, uz uključivanje svih relevantnih društvenih aktera. Ministar je istakao da je dijalog sa poslodavcima ključan za iznalaženje održivih rješenja i podvukao značaj partnerstva između Vlade i privrede u kreiranju bolje budućnosti za sve građane.

"Sastanak je završen uz obostranu posvećenost daljoj saradnji u cilju unaprjeđenja socijalnih i ekonomskih uslova u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Bonus video: