"Sonuba Montenegro" uputila urgenciju Đeljošaju i Ćulafiću: Ubrzati odluku o parku prirode "Katič"

Investitor koji treba da gradi luksuzni turistički kompleks “Maljevik” planira podnošenje incijative Ustavnom sudu ako Vlada uskoro ne donose konačni stav zbog odluke koja je stopirala ovaj projekat

Zahtjevu “Sonube” za ubrzanje odluke se pridružila i Opština Bar

5890 pregleda 34 reakcija 2 komentar(a)
Odluka donijeta bez znanja investitora: Maljevik, Foto: Arhiva vijesti
Odluka donijeta bez znanja investitora: Maljevik, Foto: Arhiva vijesti

Kompanija “Sonuba Montengro” uputila je dopise ministrima ekonomije i ekologije Niku Đeljošaju i Damjanu Ćulafiću s urgencijom da se ubrza donošenje konačnog stava Vlade da li će biti promijenjena Odluka o proglašenju zaštićenog područja parka prirode “Katič” zbog koje ovaj investitor ne može da gradi luksuzni turistički kompleks “Maljevik” u barskoj opštini, jer je dio zemljišta predviđen za investiciju uvršten u zaštićeno područje.

Vlada je gradnju luksuznog turističkog kompleksa “Maljevik” proglasila projektom od državnog interesa.

”Vijesti” čekaju odgovore Đeljošaja i Ćulafića povodom ove urgencije.

Odluka za “Katič” je donijeta 2021. godine bez znanja investitora koji je po zakonu morao biti obaviješten o javnoj rapravi u vezi s tom odlukom jer je vlasnik zemljišta. Međutim, to nije urađeno, a u dokumentaciji koja je pratila javnu raspravu Opština Bar je navedena kao vlasnik zemljišta.

Prije usvajanja ove odluke “Sonuba Montenegro” je dobila urbanističko-tehničke uslove za ovaj projekat 2018. godine, a potpisan je s Opštinom Bar i Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi s realizacijom projekata 2019. godine, dok je Skupština Crne Gore 2018. donijela detaljnu razradu za lokaciju “Maljevik” u okviru Prostornog plana posebne namjene za obalno područje i na osnovu koga je gradnja mogla da počne.

“Vijesti” imaju uvid u dopis koji je “Sonuba Montenegro” uputila ministrima 3. oktobra.

U dopisu Ćulafiću se navodi da je investitor ministra na sastanku 9. septembra upoznao s tim da je Odluka o proglašenju zaštićenog područja parka prirode ‘Katič” dovela u pitanje projekat, da je neustavna i nezakonita u odnosu na lokaciju “Maljevik”.

“Ovoj molbi i apelu se pridružuje i Opština Bar, koja je zainteresovana za realizaciju ovog projekta od ogromnog značaja za lokalnu zajednicu, te se u svemu pridružuje dostavljenim informacijama, dokumentaciji i predlozima Investitora koji su Vam do sada predočeni, kao u ovom dopisu. Kao moguće i zakonito rješenje Investitor je naveo pripremu predloga Vladi da odluku “Katič” stavi van snage ili predloga za izmjenu kojom bi se iz zahvata zaštićenog područja parka prirode “Katič” isključila lokacija “Maljevik” na moru i na kopnu, kako bi ista bila u skladu sa zakonima, važećom planskom dokumentacijom i ugovornim obavezama između Opštine Bar i “Sonuba Montenegro”. Investitor je, kao i u prethodnim obraćanjima drugim organima, istakao da izuzimanjem lokacije “Maljevik”, kao krajnje južne tačke zaštićenog parka prirode, ne bi bio narušen integritet istog”, navodi se u dopisu ministru.

Iz “Sonube Montenegro” navode da u prethodnom periodu nijesu podnijeli inicijativu Ustavnom sudu jer su željeli da Vladi i kasnije rekonstruisanoj Vladi daju vremena, jer ne bi želeli da budu označeni kao investitor koji je pokrenuo ukidanje kompletnog zaštićenog područja “Katič”

“Što bi državi Crnoj Gori nanijelo značajnu reputacionu i finansijsku štetu. U međuvremenu reperkusije neustavne Odluke “Katič” se samo repliciraju tako da nedavno objavljeni Nacrt DUP-a “Sutomore centar 2024” takođe uvažava Odluku “Katič i obuhvata dio zaštitnog pojasa zaštićenog područja koji je planiran u skladu s Odlukom “Katič” i smjernicama “Studije zaštite”, kao i Programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2024-2022. godine. Na taj način, nastavljajući niz planskih dokumenata koji obuhvataju neustavnu i nezakonitu Odluku “Katič” koja nije planski dokument i koja ne može mijenjati niti poništavati planska dokumenta”, tvrdi se u dopisu.

Investotor je u dopisu uputio molbu da što prije održimo zajednički sastanak ministarstva, Opštine Bar i “Sonube” na kome bi bili upoznati s konačnim stavom ministarstva u vezi s prijedlogom rješavanja ovog problema koji je Investitor istakao više puta.

“U suprotnom, smatraćemo da ni Vlada ni resorna ministarstva nisu uvažila nastojanja Investitora da odloži podnošenje inicijative za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom za ocjenjivanje saglasnosti Odluke “Katič” sa Ustavom Crne Gore i zakonom, koja može rezultirati proglašavanjem Odluke u cjelosti neustavnom i nezakonitom. Ako najhitnije ne bude predloga za izmjenu Odluke “Katič”, investitoru i Opštini Bar ne preostaje drugo već da se obrati Ustavnom sudu”, piše u dopisu.

U dopisu potpredsjednika Vlade Đeljošaja podsjećaju na sastanak koji su s njim u prisustvu predstavnika Opštine Bar imali 3. juna.

”Na istom sastanku ste najavili da ćete preuzeti komunikaciju s Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstvom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, sada Ministarstvom ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kako biste potvrdili naše navode i zatražili njihova mišljenja. Molim Vas da nas izvjestite o statusu preduzimanja radnji na pripremi predloga Vladi Crne Gore da Odluku “Katič” stavi van snage, tj. Predloga za izmjenu”, navodi se u dopisu Đeljošaju, u kome se dodaje da, ako odluka ostane na snazi, ne može se realizovati projekat i biće prinuđeni da pokrenu arbitražu.

Opština Bar ćuti o komunalnom opremanju “Maljevika”

Opština Bar je “Sonuba Montenegro” naplatila 20 miliona koje treba da namjenski potroši i za infrastrukturno opremanje lokacije Maljevik. Zbog naplate ovog novca je rađen rebalans lokalnog budžeta za ovu godinu.

Iz ove lokalne uprave od prošlog utorka ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” u vezi s trošenjem ovog novca.

Redakcija je pitala - da li svih 20 miliona koji su naplaćeni treba da se potroše za komunalno opremanje lokacije “Maljevik”, za koju svu infrastrukturu Opština treba da izgradi na toj lokaciji i koliko tendera treba da se raspiše za infrastrukturno opremanje, kolika im je vrijednost i da li Opština ima projekciju kada će cijeli posao s opremanjem infrastrukture za ovu lokaciju da bude završen.

Bonus video: