Potpisan Memorandum o ekonomskoj saradnji između vlada Crne Gore i SAD

"Sjedinjene Američke Države su prijatelj Crne Gore, a ekonomski dijalog potvrda našeg konstruktivnog ekonomskog partnerstva, pri čemu je važno da u kontinuitetu kroz posvećeni rad naših administracija identifikujemo nove oblasti za zajednički ekonomski razvoj i radimo na njihovoj punoj implementaciji", rekao je Đeljošaj

8161 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj i američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu, Hose V. Fernandez potpisali su u Vašingtonu Memorandum o ekonomskoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade SAD-a.

Kako je saopšteno iz Vlade, potpisnici su saglasni da je Memorandum jedan od ključnih rezultata dugogodišnjeg zajedničkog djelovanja a koji predstavlja osnov daljeg povezivanja između privrednih sektora dvije države.

"Sjedinjene Američke Države su prijatelj Crne Gore, a ekonomski dijalog potvrda našeg konstruktivnog ekonomskog partnerstva, pri čemu je važno da u kontinuitetu kroz posvećeni rad naših administracija identifikujemo nove oblasti za zajednički ekonomski razvoj i radimo na njihovoj punoj implementaciji", rekao je Đeljošaj.

Razmijenjena su mišljenja o saradnji u oblasti bezbjednosti investicija i rješavanju netržišnih politika i praksi.

Fernandez je, piše u saopštenju, poručio da Memorandum o razumijevanju ima za cilj jačanje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore, proširenje bilateralne trgovine i ulaganja i podršku regionalnoj ekonomiji koja će koristiti američkim i crnogorskim radnicima i preduzećima.

On je kazao i da se Crna Gora pokazala kao dobar partner.

"Čestitam vam na dobijanju pozitivnog IBAR-a koji je prepoznat kao veoma izazovan posao naročito u dijelu napredovanja na polju vladavine prava. Vjerujemo da će se vaš rad i napredak isplatiti i da će Crna Gora postati idealno mjesto za efikasnije poslovanje kao i za investicije", kazao je Fernandez.

Đeljošaj je kazao da zajedničkim zalaganjem dviju vlada i privrednih subjekata, se može stvoriti povoljno okruženje za investicije i trgovinsku razmjenu, što će doprinijeti ekonomskom rastu i razvoju obje zemlje.

"Koristim priliku da ohrabrim američke kompanije da prepoznaju Crnu Goru kao sigurnu investicionu destinaciju, koja uz jasnu ekonomsku predvidljivost i prepoznatljivo investiciono okruženje, sprovodi posvećenu borbu protiv korupcije, doprinoseći stvaranju sigurnog ambijenta za američke investitore kojih u Crnoj Gori ima preko 240 u brojnim sektorima".

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, ambasador Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama Jovan Mirković, visoki članovi američke administracije, kao i članovi crnogorske delegacije ministar energetike Saša Mujović, ministar pomorstva Filip Radulović, ministar javne uprave Maraš Dukaj, kao i ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović.

Bonus video: