Radović sa Panetom razgovarala o modernizaciji platnog sistema Crne Gore

Iz CBCG su saopštili da je TIPS klon nacionalni sistem instant plaćanja, koji omogućava izvršavanje transakcija u realnom vremenu, a koje su dostupne korisnicima 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, tokom cijele godine

1060 pregleda 0 komentar(a)
Radović sa Panetom, Foto: CBCG
Radović sa Panetom, Foto: CBCG

Centralna banka (CBCG) je zainteresovana za priključenje TIPS (Target Instant Payment Settlement) klon projektu, koji je odobrila Evropska centralna banka (ECB), a koji bi tehnički realizovala Banka Italije, saopštila je guvernerka vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

Iz CBCG su saopštili da je TIPS klon nacionalni sistem instant plaćanja, koji omogućava izvršavanje transakcija u realnom vremenu, a koje su dostupne korisnicima 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, tokom cijele godine.

„U pitanju je sistem instant plaćanja koji je identičan TIPS platnom sistemu Evropske unije (EU)“, navodi se u saopštenju.

Delegacija CBCG, koju predvodi Radović, se tokom godišnjeg zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), sastala sa guvernerom Banke Italije, Fabiom Panetom.

Na sastanku je bilo riječi o modernizaciji platnog sistema Crne Gore, kao jednim od preduslova za ubrzanje integracionih procesa ka EU.

Paneta je izrazio spremnost Banke Italije da implementira navedeni sistem instant plaćanja i naveo da je u pitanju značajan projekat u kontekstu približavanja standardima EU.

Radović je zahvalila Paneti na podršci Banke Italije, posebno iskazanu kroz učešće u više programa tehničke saradnje koji su pomogli CBCG da osnaži institucionalne, regulatorne i administativne kapacitete.

Delegacija CBCG sastala se i sa predstavnicima Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a, koje je predvodila pomoćnica direktora Dženifer Eliot.

Radović je zahvalila timu MMF-a na dosadašnjoj tehničkoj pomoći. Ona je izrazila očekivanje da će nastavak saradnje sa MMF-om, kroz buduće projekte, dodatno osnažiti CBCG, čineći je modernom, nezavisnom i transparentnom institucijom, koja uspješno odgovara na savremene izazove.

Bonus video: