Modernizacija CBCG i regulatorne reforme u fokusu bilateralnih sastanaka

Sastanci su održani u okviru godišnjeg zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Vašingtonu

491 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CBCG
Foto: CBCG

Delegacija Centralne banke (CBCG), koju predvodi guvernerka Irena Radović, održala je više bilateralnih sastanaka sa guvernerima centralnih banaka članica Evropskog sistema centralnih banaka, u čijem fokusu je bila modernizacija crnogorske vrhovne monetarne institucije i regulatorne reforme.

Sastanci su održani u okviru godišnjeg zasijedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Vašingtonu.

Radović je, tokom sastanka sa guvernerom Banke Holandije, Klaasom Knotom, zahvalila na podršci te institucije snaženju institucionalnog i regulatornog okvira CBCG, te stvaranju preduslova da geografski obuhvat Jedinstvenog područja za plaćanja u eurima (SEPA) bude proširen na Crnu Goru, što će rezultirati benefitima za crnogorske građane i privredu.

„U tom kontekstu, poseban naglasak je stavljen na saradnju u oblasti unapređenja regulatornog okvira za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“, navodi se u saopštenju CBCG.

Na sastanku sa guvernerom Banke Estonije, Madisom Müllerom, razgovarano je o mogućnostima primjene iskustva estonske centralne banke u digitalizaciji i automatizaciji procesa kao modela za organizacionu transformaciju i modernizaciju CBCG.

„Dogovoreno je da se kroz dalju komunikaciju razmotre mogućnosti saradnje na planu razvoja infrastrukture koja bi ubrzala digitalnu transformaciju CBCG i ukupnog crnogorskog finansijskog sistema“, dodaje se u saopštenju.

Radović se sastala i sa guvernerom Banke Španije, Joseom Luisom Escrivom, sa kojim je razgovarala o ključnim aspektima i izazovima u procesu integracije Crne Gore u Eurosistem.

Posebno je naglašen značaj usklađivanja strateških prioriteta sa evropskim ciljevima, uz fokus na stabilnost i ekonomski napredak.

“Tokom sastanka, dogovoren je nastavak saradnje u oblasti strateškog planiranja, modernizacije CBCG, kao i programa obuka za sticanje vještina neophodnih u budućem procesu integracije CBCG u Eurosistem“, rekli su iz CBCG.

Radović je prisustvovala i sastanku Belgijsko-holandske konstituence, kojim je predsjedavao ministar finansija Holandije, Eelco Heinen.

Guverner Banke Belgije, Pierre Wunsch, sumirao je rezultate Belgijsko-holandske konstituence u prethodnom četvorogodišnjem periodu i ukazao na ostvareni progres i dalje pravce razvoja zemalja članica Konstituence.

„Ovom prilikom posebno je iskazao zahvalnost Moldaviji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (BiH), koje su bile zemlje domaćini godišnjih sastanaka guvernera centralnih banaka i ministara finansija Konstituence“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da su ključni rizici po ekonomski rast vezani za visoke nivoe duga, geopolitičke tenzije i rastuću fragmentaciju tržišta, a rješenja se vide u sprovođenju strukturnih reformi, povećanju produktivnosti i inovacija, kao i u kreiranju snažne klimatske strategije.

Zaključeno je da je jačanje međunarodne saradnje ključno za dugoročnu stabilnost svjetske ekonomije.

Bonus video: