Blokada računa ako Turci ne plate do četvrtka

Kosanović je “Vijestima” kazao da mu nekadašnji gigant crnogorske industrije za staro željezo duguje oko 1,2 miliona eura
987 pregleda 4 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.06.2017. 05:56h

Vlasnik kompanije Kosanović, Zdravko Kosanović, najavio je da će blokirati račun Željezari Tosčelik ako im do četvrtka ne uplati dio duga za uzete sirovine.

Kosanović je “Vijestima” kazao da mu nekadašnji gigant crnogorske industrije za staro željezo duguje oko 1,2 miliona eura.

“Dug je nastao prije osam-devet mjeseci. I ranije su oni dugovali za sirovinu, ali bi uplatili dio duga, pa napravili novi, i tako stalno. Od tih 1,2 miliona eura za naplatu je prispjelo dosta toga”, rekao je Kosanović.

Tosčelik ne duguje samo njemu, nego i ostalim dobavljačima, ali je dug prema firmi Kosanović najveći.

Iz Tosčelika juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa najavljenom blokadom firme Kosanović, koja je jedan od najvećih trgovaca sekundarnim sirovinama u Crnoj Gori.

Turski Tosčelik je 2012. godine kupio imovinu Željezare u stečaju za 15,1 milion eura.

Na svečanosti povodom preuzimanja kompanije 12. juna Fuat Tosjali, vlasnik Tosjali holdinga, u okviru kojeg posluje Tosčelik, kazao je da će “u naredne tri godine uložiti u fabriku 35 miliona eura, povećati zaposlenost radnika sa 308 na 550, godišnju proizvodnju sa 120.000 tona na 400.000 i dostići promet od 500 miliona eura”.

U Željezari pet godina kasnije radi oko 350 radnika, a akumulirani gubici su preko 26 miliona eura. Vlasnik je u decembru prošle godine, kada je obilježeno šest decenija nikšićkog čelika, kazao da ne želi da otkriva pojedinosti o ulaganjima i proizvodnji, ali da sve što proizvedu prodaju i da planiraju proizvodnju visokokvalitetnih čelika.

Željezara je u 2016. godini imala gubitak od preko šest miliona, što je 13 odsto manje nego u prethodnoj godini. Poslovni prihodi kompanije smanjeni su u odnosu na 2015. godinu 38 odsto (13.560.787 eura).

Iz sindikata fabrike nedavno su kazali da su uslovi rada katastrofalni, da se ništa ne ulaže, a da su plate mizerne. Iz fabrike su odgovorili da situacija na tržištu diktira i rezultat fabrike i da rast zarada zavisi od rasta proizvodnje, investicija ali i rezultata rada.

Kosanović: Zbog Tosčelika imam i ja problem sa dobavljačima

Kosanović kaže da je zbog duga Željezare i sam u problemu sa dobavljačima.

“Zadnje što sam planirao je da blokiram Željezaru, što zbog radnika, nas, zbog duga, ali biću prinuđen da to uradim ukoliko mi makar dio duga ne isplate. Zbog njihovog duga i ja sam u problemu sa našim dobavljačima”, kazao je Kosanović.

Firma Kosanović bavi se poslom sakupljanja, prerade i transporta sekundarnih sirovina od 2000. godine.

Na sajtu preduzeća navedeno je da im je primarna djelatnost otkup, transport i prerada metala. U sastavu firme sa sjedištem u Rubežima, u blizini Željezare u Nikšiću, nalazi se skladište za otkup i preradu sekundarnih sirovina i proizvodni pogon u sklopu Željezare u Nikšiću (bivši Željezarin pogon Promont).

Bonus video: