Advokati dakićevaca ponovo tuže Crnu Goru

Svih oko 1.800 dakićevaca prema pravosnažnim presudama potražuju sa kamatama 50 miliona eura
320 pregleda 0 komentar(a)
Ljubomir Marković, Branislav Ćupić, Foto: Luka Zeković
Ljubomir Marković, Branislav Ćupić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.04.2017. 17:01h

Uprkos činjenici da je država pred Evropskim sudom u Strazburu priznala i već isplatila potraživanja za pet bivših radnika "Radoja Dakića", koji svoja prava nijesu mogli ostvariti u Crnoj Gori, za ostalih nešto manje od 1.800 povjerilaca koji se nalaze u istoj pravnoj situaciji se još ne nazire konačno rješenje.

Advokatske kancelarije koje zastupaju bivši radnike, već djeluju kroz institucije u dva različita pravca. Advokatske kancelarije "Prelević", kao i kancelarije Branislava Ćupića i Ljubomira Markovića, kako je to juče potvrđeno "Vijestima", nakon presude u Strazburu podnijele su ustavnu žalbu Ustavnom sudu, od kojeg traže jednaka prava i za ostale povjerioce.

Drugi pravac djelovanja odnosi se na podnošenje novih tužbi protiv države pred Osnovnim sudom. Klijenti advokata Ćupića traže od države naknadu štete u ukupnom iznosu 4,68 miliona eura, a klijenti Markovića 2,1 milion eura.

"Zaključivanjem prijateljskog poravnanja država Crna Gora je direktno priznala povredu Konvencije o ljudskim pravima na način kako su aplikanti predstavili“, ističe u novoj tužbi protiv države advokat Ćupić.

U konkretnom slučaju, kako je istakao, ne usvajanjem ovog tužbenog zahtjeva tužiocima bi bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje iz člana 32 Ustava Crne Gore, pravo na jednakost iz člana 17 i zabrana diskriminacije iz člana 8. Tužbom je istaknuto da pravni osnov za naknadu štete, radi nezakonitog i nepravilnog rada države Crne Gore nalaze i u odredbama Zakona o obligacionim odnosima koji uređuju oblast naknade štete, a u vezi sa povredom člana 6 (stav 1 člana 1 Protokola 1) uz Konvenciju o ljudskim pravima.

Svih oko 1.800 dakićevaca prema pravosnažnim presudama potražuju sa kamatama 50 miliona eura.

Sastanak povjerilaca odgođen za 24. maj

Sastanak povjerilaca „Radoja Dakića“ u stečaju odgođen je juče u Privrednom sudu za 24. maj. Jedan od dva stečajna upravnika u ovom postupku Ranko Radinović kao razloge za odgađanje sastanka povjerilaca naveo je tri.

Prvi je što zbog velikog broja prijava još nije sačinjena konačna lista potraživanja. Drugi razlog je što u Privredni sud još nijesu stigli predmeti iz izvršnog postupka koji se vodi u Osnovnom sudu, a treći što Apelacioni sud još nije postupao po svim žalbama povjerilaca koji traže ukidanje stečajnog postupka u bivšoj fabrici mašina.

Stečajni postupak u ovom bivšem metaloprerađivačkom gigantu je pokrenut 19. decembra na zahtjev Poreske uprave zbog nemogućnosti da se naplati potraživanje u iznosu od 10,8 miliona eura. Osnovica ovog duga starija je od 16 godina, koliko traje blokada računa kompanije.

Bonus video: