Vukićević: Izgradnja drugog bloka TE još jedna prevara građana

Vukićević navodi da oni koji vode ovu državu konačno moraju izabrati razvojni put...
56 pregleda 22 komentar(a)
Anka Vukićević, Foto: Demos
Anka Vukićević, Foto: Demos
Ažurirano: 26.10.2017. 12:09h

Poslanica Demosa Anka Vukićević saopštila je da se od toliko puta ponavljanog predizbornog obećanja o izgradnji drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, "stiglo se do one: možda bude, ali ne mora da znači".

"Neizvjesnu budućnost ove investicije najavili su i svojim izjavama poslanik DPS Filip Vuković koji je ustvrdio da potpisivanjem Pariškog sporazuma možemo zaboraviti na gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, ali i ministarka ekonomije Dragica Sekulić, da gradnja drugog i rekonstrukcija prvog bloka nikako ne mogu biti ugrožene. Podmorski kabal smo gradili zbog suficita, a drugi blok ćemo graditi zbog deficita električne energije. Novac za gradnju samo što nije stigao. No, gdje je zapravo istina? Mnogo je pitanja ostalo bez odgovora", saopštila je Vukićević.

Dodaje da su oni koji forsiraju priču o gradnji drugog bloka termoelektrane dužni su objašnjenje da li će u slučaju gradnje, kršeći Pariški sporazum dovesti u pitanje ulazak Crne Gore u EU.

"Sa istom lakoćom sa kojom budu donijeli odluku o gradnji , kršeći pravila potpisana u predpristupnim pregovorima, sa istom lakoćom nakon pet-šest godina , ako budu u prilici da odlučuju mogu saopštiti ,,sad je moramo zatvoriti“ i time još jednom potvrditi svoju neodgovornost. Ako četiri milijarde vrijedne rezerve uglja, ostanu neiskorišćene pod zemljom, građani će u sušnom periodu biti prinuđeni da plaćaju skupu struju iz uvoza. Možemo li sebi dozvoliti taj luksuz? Kao i mnoge ranije i ova odluka će vjerovatno biti donešena u interesu grupacija okupljenih oko vladajuće elite, bez valjane analize i uključivanja stručnjaka različitih profila, dok će interesi građana i države po ko zna koji put biti zaboravljeni."

Vukićević dodaje i da oni koji vode ovu državu konačno moraju izabrati razvojni put koji će povezati ekološke standarde i javne politike iz oblasti energetike.

"U suprotnom, čeka nas ćorsokak na putu ka Evropi", zaključuje poslanica Demosa.

Bonus video: