Elez: Gašenje bolnice Meljine je izvjesno ukoliko država hitno ne pomogne

Predstavnici bolnice su, zbog ozbiljnosti situacije te ustanove i zaposlenih, zatražili što hitnije iznalaženje modaliteta za uključivanje države i lokalne samouprave, kako bi nastavili sa zdravstvenom zaštitom lokalnom stanovništvu, što je prioritet
161 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak, Kenan Hrapović, predstavnici zdravstvene ustanove Meljine, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sastanak, Kenan Hrapović, predstavnici zdravstvene ustanove Meljine, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 24.07.2018. 11:42h

Gašenje Opšte bolnice Meljine je izvjesno, ukoliko država hitno ne pomogne, upozorila je direktorica te zdravstvene ustanove, Olivera Elez.

Ona je to kazala u razgovoru sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem koji se danas imao sastanak sa predstavnicima zdravstvene ustanove Meljine.

Predstavnici bolnice su, zbog ozbiljnosti situacije te ustanove i zaposlenih, zatražili što hitnije iznalaženje modaliteta za uključivanje države i lokalne samouprave, kako bi nastavili sa zdravstvenom zaštitom lokalnom stanovništvu, što je prioritet.

Elez je kazala da dolaze u fazu neizdrživosti i ukoliko se ubrzo ne obezbijedi hitna pomoć bolnici i zaposlenima, gašenje ustanove je više nego izvjesno.

Ona je rekla da su se zaposleni i ona lično više puta obraćali vlasniku Atlas grupe, Dušku Kneževiću, koji upravlja bolnicom, i da od njega do sada nisu dobili nikakav odgovor, niti gest zainteresovanosti za rješavanje tog problema.

Hrapović je kazao da Ministarstvo ispunjava sve obaveze prema bolnici Meljine kroz ugovorni odnos sa Fondom za zdravstveno osiguranje i da se sve usluge koje se pružaju građanima Herceg Novog plaćaju u roku i na vrijeme.

“Nakon 3. avgusta 2016. godine, kada je Vlada donijela odluku o privremenom uključivanju PZU Meljine Herceg Novi u javni zdravstveni sistem Crne Gore, Fond za zdravstveno osiguranje na osnovu fakturisanih usluga toj bolnici isplatio skoro tri miliona eura”, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, u tom periodu je Montefarm bolnici isporučio ljekove i medicinska sredstva u vrijednosti eura, koje bolnica nije platila, dok je dug Zavodu za transfuziju krvi porastao na 83,403 eura.

Hrapović je kazao da razumije i da je zabrinut zbog situacije u kojoj su se našli zaposleni u Meljinama i podržao inicijativu za očuvanjem i daljim radom te medicinske ustanove.

Iz Ministarstva su kazali da je odlukom o mreži zdravstvenih ustanova, OB Meljine uključena u Mrežu zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori i shodno zaključenom Ugovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje, pruža zdravstvene usluge osiguranim osobama sa područja opštine Herceg Novi.

Bolnica, kako su naveli, pruža zdravstvene usluge u oblastima opšte hirurgije sa traumatologijom, interne medicine, otorinolaringologije (ORL), ginekologije i akušerstva, kao i usluge mamografije i kolonoskopije, sa uzimanjem biopsije i anestezijom u okviru skrininga kolorektalnog karcinoma, po uputu izabranog doktora.

“Ugovorom je definisano da OB Meljine pruža usluge liječenja u hiperbaričnoj komori, kao i usluge fizikalne medicine za kardiološku rehabilitaciju, nakon infarkta miokarda i kardiohirurških operacija, po kom osnovu su na prijedlog ljekarske komisije Fonda upućivani osiguranici na liječenje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: