Proizvođači ljekova i naučnici rade na pronalaženju lijeka za produženi kovid

Produženi kovid, sa oko 200 prijavljenih bolesti koje uključuju umor, bol u grudima i moždanu maglu, definisan je simptomima koji traju duže od tri mjeseca. On stavlja na istu stranu ljude koji su imali i blagi i teški kovid, uključujući djecu

10591 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon što su proizveli vakcine i tretmane za akutni kovid-19 u rekordnom roku, istraživači i proizvođači ljekova okreću se pronalaženju lijeka za produženi kovid, neuhvatljiviju metu obilježenu stotinama različitih simptoma koji pogađaju milione ljudi.

Vodeći proizvođači ljekova, uključujući one koji su lansirali antivirusne pilule i monoklonska antitijela za kovid-19, vode razgovore sa istraživačima o tome kako da ciljaju bolest, izjavili su za Rojters naučnici iz SAD i Velike Britanije.

Kompanije uključujući GlaksoSmitKlajn, Vir Bajotehnolodži i Hjumanidžen, potvrdile su da su razgovarale sa istraživačima o ispitivanjima koristeći njihove trenutne tretmane protiv produženog kovida.

Drugi, uključujući Fajzer i Roš, rekli su da su zainteresovani, ali ne žele da razrađuju planove, prenosi N1.

Istraživači, biotehnološke kompanije i stručnjaci za javno zdravlje kažu da su velike farmaceutske kompanije sastavni dio dobijanja dokazanog tretmana za bolest, od koje trenutno boluje više od 100 miliona ljudi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Kada pogledate brojke za srčanu insuficijenciju ili dijabetes, to je osnova o kojoj govorimo", rekla je istraživač Amitava Banerdži, koja se bavi ispitivanjem produženog kovida.

Produženi kovid, sa oko 200 prijavljenih bolesti koje uključuju umor, bol u grudima i moždanu maglu, definisan je simptomima koji traju duže od tri mjeseca. On stavlja na istu stranu ljude koji su imali i blagi i teški kovid, uključujući djecu.

U toku je manje od 20 kliničkih ispitivanja ljekova, od kojih je nekolicina prevazišla ranu fazu

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje otkriti uzroke produženog kovida, glavne prepreke u pronalaženju ciljeva za nove ljekove ili identifikaciji postojećih ljekova koji bi mogli da djeluju kao tretmani.

"Nadamo se da ćemo imati tretmane koje možemo da ponudimo osobama koje pate od produženog kovida da bi se njihovi životi vratili u normalu u bliskoj budućnosti", kaže Dejvid Strejn, predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Ekseteru, čije je istraživanje pokazalo koji će tretmani biti testirani u velikom britanskom ispitivanju

Velike farmaceutske kompanije traže biomarkere specifične za bolest koji bi im omogućili da procijene vrijednost testiranih ljekova, kažu stručnjaci.

"Ono sa čime se bore je definicija slučaja produženog kovida", rekla je dr Ejmi Proal, stručnjak za postvirusne bolesti u "PoliBio Research Foundation" u Vašingtonu.

Mogući osnovni uzroci koje istraživači proučavaju uključuju oštećenje od prvobitne infekcije, zadržavanje rezervoara virusa u tijelu, autoimuni odgovor, u kom imunski sistem napada sopstvene ćelije, i neregulisan imunski odgovor koji prouzrokuje prekomernu upalu koja oštećuje male krvne sudove ili nerve.

Istraživači dodaju da može da bude u pitanju kombinacija ovih ili drugih faktora.

Traganje za lijekom

Veliko ispitivanje koje finansira Velika Britanija, koje vodi Univerzitetski koledž u Londonu, testiraće četiri lijeka na 4.500 pacijenata sa produženim kovidom.

Oni uključuju antihistaminike loratadin i famotidin, kolhihin za liječenje gihta i zapaljenja srca, svi dostupni kao generički ljekovi, i Džonson i Džonsonov preparat za sprječavanje zgrušavanja krvi rivaroksaban.

Svi imaju podatke iz preliminarnih studija na ljudima koji ukazuju na to da bi mogli da djeluju na zapaljenje i krvne ugruške.

Banerdži, vodeći istraživač u tom istraživanju, rekao je da će ljekovi ciljati nekoliko potencijalnih mehanizama u osnovi produženog kovida.

"Akcella Therapeutics" sa sjedištem u SAD radi sa Univerzitetom u Oksfordu na lijeku razvijenom za nealkoholni steatohepatitis, bolest jetre obilježena neregulisanim metabolizmom, upalom i ožiljcima.

Naučnici se nadamo se da će lijek obnoviti normalnu funkciju mitohondrija, energetskih fabrika ćelija. Loše funkcionisanje mitohondrija može da objasni dugotrajni umor koji mnogi pacijenti doživljavaju tokom produženog kovida.

"PureTech Health", još jedna američka biotehnološka kompanija, vodi ispitivanje eksperimentalnog tretmana za plućnu fibrozu sa ciljem sprječavanja dugotrajnih ožiljaka na plućima povezanim sa kovidom.

U Sijetlu, istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu i Kliničkog istraživačkog centra Fred Hačinson testiraju eksperimentalni tretman "Resolve Therapeutics" koji cilja na umor kod osoba koje pate od produženog kovida.

Lijek djeluje tako što rastvara određenu RNK u krvi koja je povezana sa povećanom upalom kod pacijenata sa autoimunim bolestima kao što su lupus i Sjogrenov sindrom, rekao je dr Džejms Endrjus, reumatolog sa Univerziteta u Vašingtonu koji vodi ispitivanje.

Naučnici koji veruju da bi osnovni uzrok produženog kovida mogao da bude virus koji se zadržava, žele da testiraju da li postojeći tretmani ili vakcine protiv kovida-19 mogu da imaju uticaja.

Kompanija Moderna donira svoju vakcinu za rana ispitivanja u Velikoj Britaniji testirajući da li ona može da pomogne u pokretanju imunskog sistema i ublažavanju dugih simptoma kovida, saopštila je kompanija.

Bonus video: