SDP Pljevlja: Kulturna baština je ono što državu čini pravom državom

"Zahvaljujući odsustvu etičke i strukovne svijesti, „odabrani“ investitori uspjevaju ostvariti svoj lični ukus i interese na štetu kulturnog nasleđa. Mnogo je primjera nebrige države o kulturnoj baštini i prezentovanju prepoznatljivih vrijednosti kulturnog nasleđa"
157 pregleda 0 komentar(a)
Saida Vlahovljak, Foto: SDP Pljevlja
Saida Vlahovljak, Foto: SDP Pljevlja
Ažurirano: 08.10.2016. 15:05h

"Najvažniji činioci koji utiču na razvoj neke zemlje i njenog naroda su: geografski položaj, privreda i demokratija. Ostali, ne manje važni, faktori su: religija, natalitet, kulturne tradicije i narodni karakter", saopštila je Saida Vlahovljak, član Opštinskog odbora SDP Pljevlja .

Ona je objasnila da jer jedno od temeljnih prava u korpusu ljudskih prava je pravo na kulturnu baštinu. Ali kako kažu nažalost u našem društvu nema odgovornosti prema kulturnoj baštini, a izostaje i poštovanje prema časnim graditeljima crnogorskih gradova.

"Zahvaljujući odsustvu etičke i strukovne svijesti, „odabrani“ investitori uspjevaju ostvariti svoj lični ukus i interese na štetu kulturnog nasleđa. Mnogo je primjera nebrige države o kulturnoj baštini i prezentovanju prepoznatljivih vrijednosti kulturnog nasleđa" navodi se u saopštenju.

Kako navodi reprezentativan primjer za to su Pljevlja.

"Grad sa kulturnim naslijeđem na kome bi pozavidjele mnoge države, sa dva spomenika kulture I kategorije, 4 spomenika kulture II kategorije, grad čiju kulturnu baštinu čini hronološki bogat i raznolik materijalni i duhovni sadržaj. Na prostoru Pljevalja postoje na desetine skoro zaboravljenih ostataka srednjovjekovnih gradova i utvrđenja, manastira, crkava i crkvišta, na stotine nekropola i tumula i to iz različitih istorijskih razdoblja. Mnogi od njih su nedovoljno očuvani ili u nauci tek naznačeni" ističe Vlahovljak.

Ona je objasnila da u izvještaju Ministarstva kulture za Pljevlja se kaže da u opštini Pljevlja postoje četiri javne ustanove kulture.

"Od navedenih ustanova umjetnička galerija je jedina ustanova koja se bavi kulturno-umjetničkim stvaralaštvom i to isključivo likovnom umjetnošću, koja se realizuje posredstvom dvije organizacione jedinice: Likovna galerija i Jugoslovenski muzej humora i satire. Ujedno, opština Pljevlja je i jedina opština u Crnoj Gori koja ima ovako profilisanu javnu ustanovu. U istom izvještaju Ministarstvo kulture konstatuje da u nedostatku drugih javnih ustanova, ostalim djelatnostima kulturno-umjetničkog stvaralaštva (organizacija i produkcija programa iz oblasti pozorišne djelatnosti, muzičko-scenske umjetnosti, književnošću i filmom, manifestacijama i festivalima), bavi se Sekretarijat za društvene djelatnosti, čija će to nadležnost biti dok se ne steknu uslovi za završetak novog Doma kulture u Pljevljima, a što se tiče sredstava, u odnosu na ukupan budžet, za kulturu se opredjeljuju sredstva u visini 2,58 %" navodi Vlahovljak.

Zavičajni muzej je kako navodi riznica eksponata iz raznih istorijskih perioda, raspolaže sa 5 000 eksponata.

"Tu su arheološka zbirka, etnološka i NOB. Među eksponatima neprocjenjive vrijednosti je dijatreta koja potiče iz četvrtog vijeka nove ere. Nažalost nema sluha, kako u lokalnoj upravi, tako i Ministarstvu kulture da je za ovo neprocjenjivo blago neophodan objekat jer te eksponate već godinama niko nije vidio, tako nam i stećke odnesoše. Situacija sa Međurepubličkom zajednicom za kulturno-prosvjetnu djelatnost je veoma specifična. Osnovana je 1962. godine u Pljevljima. Programe MRZ odlikovali su multikulturalnost i visoki estetski kvalitet. MRZ je za svoj rad dobila 111 domaćih i stranih priznanja i nagrada. Odlukom Skupštine SR CG (Sl. list SR CG br. 29 od 19. jula 1991. godine) Zajednica je uvrštena u mrežu ustanova kulture od posebnog interesa za Republiku" kazala je Vlahovljak.

Ona je objasnila da zbog značaja koji je svojevremeno ova ustanova imala na intenziviranju saradnje u oblasti kulture između Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i jedinstvenog umjetničkog fonda i umjetničkih zbirki nastalih tokom decenija njenog rada, prije nekoliko godina Ministarstvo kulture je u saradnji sa opštinom Pljevlja iniciralo aktivnosti na njenoj reorganizaciji i utemeljenju kao ustanove koja bi svojim programskim profilom doprinosila saradnji i valorizaciji autentičnih vrijednosti kulture i umjetnosti nastalih na tromeđi tri navedene države.

"Ministarstvo kulture je cijeneći važnom takvu inicijativu, Nacionalnim programom razvoja kulture Crne Gore 2011-2015, u okviru ciljeva institucionalnih reformi, predvidjelo reorganizacija JU Međurepubličke zajednice u Pljevljima u Regionalni kulturni centar. Međutim sve je ostalo na inicijativi, jer jedni kažu da bi Republika formiranjem državnog Centra "dukljanizovala" Pljevlja, a drugi su smatrali da bi opstankom MRZ "srpski elementi" dobili mogućnost čvršćeg povezivanja... Tako neodgovornim ponašanjem i jednih i drugih Pljevlja su izgubila šansu da budu lider prekogranične saradnje u regionu..." navodi Vlahovljak.

Ona ističe da je kulturna baština je ono što državu čini pravom državom.

"Država koja zanemaruje svoje obaveze prema ustanovama kulture, pogotovo kad se radi o MRZ praveći se da je ne primjećuje kao da na postoji /imenovanje organa upravljanja, organa rukovodjenja, donošenje programa rada... ili odluke o njenom ukidanju, što bi bilo besamisleno u vremenu kada je Bog častio Pljevlja geografskim položajem i ustanovom koja već ima izgrađenu konfiguraciju umreženih ustanova kulture, manifestacija, umjetnika... sa područja tri države /prekogranična saradnja, IPA fondovi" zaključila je Vlahovljak.

Bonus video: