Pokrenuti prekršajni postupci protiv DF-a, Ključa, CDU-a i SD-a

Iz Agencije takođe navode da nedostavljanje podataka ukazuje na osnov sumnje da u ovim radnjama može biti i elemenata krivičnog djela, pa će o pokrenutim postupcima Agencija za sprječavanje korupcije obavijestiti i Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala
24 komentar(a)
Agencija za sprečavanje korupcije Savjet, Foto: Zoran Đurić
Agencija za sprečavanje korupcije Savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2016. 14:57h

Radeći na realizaciji obaveza iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija za sprječavanje korupcije je danas pokrenula prekršajne postupke protiv Demokratskog fronta, Ključa, Crnogorske demokratske unije i Socijaldemokrate Crne Gore zato što nisu ispubili zakonom propisane obaveze.

"U svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje nisu otvorili poseban žiro račun kod institucije ovlašćene za poslove platnog prometa, o čemu je trebalo da obavijeste Agenciju. Taj račun se ne može koristiti u druge svrhe, a sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju se na poseban račun, i sva plaćanja troškova izborne kampanje politički subjekat vrši sa tog računa (član 18). Nisu petnaestodnevno u toku izborne kampanje dostavljali Agenciji izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica (član 42). Nisu odredili lice odgovorno za namjensko trošenje sredstava i za podnošenje izvještaja (član 19). Nisu dostavili Agenciji i objavili iznos cijene i iznos eventualno ostvarenog popusta u cijeni za medijsko oglašavanje izborne kampanje (član 13)", navodi se u saopštenju.

Iz Agencije takođe navode da nedostavljanje podataka ukazuje na osnov sumnje da u ovim radnjama može biti i elemenata krivičnog djela, pa će o pokrenutim postupcima Agencija za sprječavanje korupcije obavijestiti i Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Prije nego što je donijela odluku da pokrene postupke, Agencija je u više navrata koristila priliku da uputi obavještenja i upozorenja o obavezama političkih subjekata, što navedeni subjekti do sada nisu ispoštovali. Osim toga, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je usvojen u decembru 2014. godine, pa su politički subjekti imali dovoljno vremena da svoje političko poslovanje usklade sa odredbama zakona", saopšteno je.

U periodu od početka izborne kampanje zakonske obaveze su ispunili Demokratska Crna GOra, DPS, Pozitivna Crna Gora, SDP i Bošnjačka stranka.

Agencija koristi priliku da naglasi važnost poštovanja odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poručuje da će nastaviti da neselektivno i do kraja primjenjuje isti prema svim političkim subjektima i organima vlasti.

Novčane kazne za nepoštovanje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kreću se od 5 000 do 20 000 eura. a za odgovorno lice u organu vlasti od 200 do 2000 eura.

Bonus video: