Izbori u Tuzima i Golubovcima ako odbornici skrate mandat

"Ne postoji mogućost raspisivanja izbora u tekućem (mandat odbornika traje 4 godine shodno članu 5 ovog Zakona), sem ako se mandat ne skrati odlukom Skupštine. Naravno, novoformirane opštine podrazumijevaju raspisivanje izbora uz uslov da te opštine dobiju samostalan status“
88 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2016. 12:39h

Izbori za gradske opštine Tuzi i Golubovci mogu se raspisati samo ako bi odbornici skupština skratili mandat, saopštio je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

On je, povodom dopisa predsjednika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića o raspisivanju izbora u Tuzima i Golubovcima, rekao da je Zakon o izboru odbornika i poslanika na krajnje eksplicitan način utvrdio raspisivanje izbora za odbornike i poslanike .

Vujanović je podsjetio da se prema članu 14 ovog Zakona izbori održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, tako da od dana raspisivanja do održavanja ne može proteći manje od 6o dana ni više od 100 dana.

"Ne postoji mogućost raspisivanja izbora u tekućem (mandat odbornika traje 4 godine shodno članu 5 ovog Zakona), sem ako se mandat ne skrati odlukom Skupštine. Naravno, novoformirane opštine podrazumijevaju raspisivanje izbora uz uslov da te opštine dobiju samostalan status“, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, u konkretnom slučaju gradske opštine Tuzi i Golubovci su Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, promijenile status iz gradskih opština u opštine u okviru Glavnog grada.

Kako je objasnio, to praktično znači da su dobile svoju teritoriju koja je označena članom 5 ovog Zakona, ali je ta teritorija ostala u okviru teritorije Glavnog grada. „Opštine u sastavu Glavnog grada nastavile su da koriste budžet Glavnog grada, a građani Golubovaca i Tuzi zadržali su pravo glasa za odbornike Skupštine Glavnog grada“.

"Prema tome, opštine u sastavu Glavnog grada nijesu dobile status samostalnih opština, koji bi obavezivao na raspisivanje izbora“, kazao je Vujanović.

Tekući mandat odbornika u Skupštini opština Tuzi i Golubovci, smatra on, ne može se prekinuti odlukom o raspisivanju izbora za odbornike jer bi se time direktno ignorisao tekući mandat odbornika za koji su građani glasali na predhodnim izborima.

"Time bi se ignorisalo i temeljno ustavno opredjeljenje Ustava Crne Gore da se ne može uspostaviti vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima“, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, ovakvo normativno određenje raspisivanje izbora za odbornike u tekućem mandatu, a bez osnivanja samostalne opštine, onemogućava raspisivanje izbora za odbornike u opštinama Tuzi i Golubovci u okviru Glavnog grada.

"Oni bi se mogli raspisati samo ako bi odbornici skupština Tuzi i Golubovci skratili svoj mandat“, zaključio je Vujanović.

Bonus video: