Nije tako da Crna Gora mora zatvarati ambasade

Od oktobra prošle godine u Evropi je izvedeno pet velikih terorističkih napada
76 pregleda 3 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2016. 05:59h

Nijedno diplomatsko-konzularno predstavništvo Crne Gore nije bilo zatvoreno u posljednjih šest mjeseci, kada su u više evropskih gradova izvedeni teroristički napadi u kojima je gotovo 300 osoba izgubilo život.

“Prema dosadašnjim procjenama, nije bilo potrebe za zatvaranjem bilo kojeg diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore”, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Od oktobra prošle godine, u Evropi je izvedeno pet velikih terorističkih napada.

U seriji napada 13. novembra u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, poginulo je 130 osoba a gotovo 370 povrijeđeno, od kojih 80 teško. U susjednoj Belgiji, u tri napada Islamske države na briselskom aerodromu i metrou, poginulo je ukupno 35 osoba a povrijeđeno više od 300. Tursku je potreslo više napada - 10. oktobra su u bombaškim napadima u Ankari poginule 103 osobe, a 13. marta još 35, dok je u napadu u istorijskom dijelu Istanbula 12. januara u detonaciji bombe život izgubilo 15 osoba.

U ovim napadima, prema zvaničnim podacima, nije bilo povrijeđenih državljana Crne Gore.

Iz Ministarstva su saopštili da pažljivo prate situaciju u državama u kojima su se desili napadi.

“Ministarstvo je u redovnoj komunikaciji sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima i prati razvoj situacije u svim državama u kojima su se posljednjih mjeseci desili teroristički napadi”, naveli su iz Ministarstva kojim je u tom periodu upravljao ministar Igor Lukšić. Lukšić se, u međuvremenu, povukao i predao kandidaturu za mjesto generalnog sekretara UN.

Na pitanje koje su to države koje bi građani Crne Gore trebalo da izbjegavaju zbog pogoršane bezbjednosne situacije, iz Ministarstva nisu dali konkretan odgovor.

“U skladu sa procjenama koje diplomatsko-konzularna predstavništva dobijaju od nadležnih službi u državama prijema, oni daju instrukcije za crnogorske građane koji borave u toj državi ili planiraju dolazak, o čemu Ministarstvo redovno informiše javnost”, stoji u odgovoru.

Bonus video: