Demokrate: Informacija DF-a poziv na uzbunu i zabrinutost

"Postavlja se pitanje kako će birački odbor utvrditi postojanje falsifikata lične karte ili pasoša ukoliko takvu eventualnu pojavu na biračkom mjestu ne registruje uređaj za elektronsku indentifikaciju birača"
26 komentar(a)
elektronski identifikator birača, Foto: Boris Pejović
elektronski identifikator birača, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.03.2016. 19:05h

Informacija Demokratskog fronta prezentovana na press konferenciji ukazuje da sistem za elektronsku indentifikaciju birača ne obezbjeđuje neophodnu zaštitu da samo lice koje ima ispravnu ličnu kartu ili pasoš, a upisano je u birački spisak, može ostvariti biračko pravo, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Demokrate u saopštenju navode da je navedena informacija poziv na uzbunu i zabrinutost, "jer se pokazuje da lice sa falsifikovanom ispravom može glasati na dan izbora".

"Postavlja se pitanje kako će birački odbor utvrditi postojanje falsifikata lične karte ili pasoša ukoliko takvu eventualnu pojavu na biračkom mjestu ne registruje uređaj za elektronsku indentifikaciju birača, a za koji projekat su uložena značajna finansijska sredstva. Potpuno je jasno da, dok se činjenično stanje ne utvrdi i ne otkloni bilo kakva mogućnost zloupotrebe elektronske indentifikacije birača, nema govora da se mogu održati zakoniti izbori u koje bi svi imali povjerenje. Ovo je dodatni razlog za odlaganje izbora u opštini Tivat, jer je potrebno vrijeme za otklanjanje nepovjerenja u izborni proces", dodaju Demokrate.

Podsjećaju da su u skupštinsku proceduru predali Predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, čijim usvajanjem se stiču uslovi da Predsjednik Crne Gore stavi van snage ranije donijetu Odluku i odloži održavanje izbora u opštini Tivat, koje je raspisao za 17. april.

Bonus video: