Demokrate: Opozicija da bojkotuje Skupštinu i lokalne parlamente

664 pregleda 3 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je da se status Demokratske partije socijalista (DPS) ni u čemu nije promijenio izbijanjem posljednje afere i isplivavanjem svih informacija u vezi sa njom.

"Sve se to i prije nje znalo i bilo već viđeno, a dokazi koji su izbili na površinu tokom afere "Koverat" svoju funkciju u političkim procesima u Crnoj Gori imaju u omogućavanju spoznavanja istine i svima onima u Crnoj Gori koji su pred izbornim manipulacijama vladajuće partije sve vrijeme zatvarali oči i zabijali glavu u pijesak. Mišljenja smo da su sada i takvi postali svjesni da DPS nije ništa drugo nego drugo ime za udruženi kriminalni poduhvat koji je sve ove godine, bez imalo milosti i bez trunke obzira, razarao moralno tkivo Crne Gore", navode Demokrate.

Dodaju da su Podgorica i Golubovci su samo dobar uzorak koji omogućavaju uvid u sve detalje scenarija svih njihovih izbornih "pobjeda".

"Valjda nema nikog u Crnoj Gori ko danas misli da su Golubovci izuzetak, valjda je danas svima u Crnoj Gori jasno da smo, na primjeru Golubovaca, vidjeli samo prototip svim izbornim pobjedama DPS-a. O razmjerama izbornih krađa rječito govori i činjenica da su čak i DPS-u naklonjene institucije, poput ASK-a, pred obiljem dokaza koje je bilo nemoguće ignorisati, morale ustuknuti i priznati da se DPS nelegalno finansirala i da im, čak, dodijeli "maksimalnu" kaznu, čiji je iznos, usput budi rečeno, više nego upola manji od iznosa koji je u DPS upumpan samo tom prilikom."

"Očigledno je i na osnovu ove "kazne" da DPS ne podliježe Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, što je, donekle, i razumljivo, imajući u vidu da DPS i nije politički subjekt nego organizovana kriminalna grupa, što Demokrate odavno tvrde, a što sada dobija i potvrdu u onome što su video i audio dokazi koji su već isplivali ili će tek, a ono što oni sprovode uoči izbornih procesa nisu izborne kampanje nego su akcije sa svim elementima kriminalnih, u okvirima kojih, čemu smo svjedoci, nisu izostajale ni crne kapuljače, ni silikonske maske, ni automatske puške, municija, prigušivači, eksplozivi, bombe. Sve to su bili instrumenti uz pomoć kojih je DPS, koja se, nerijetko znala pohvaliti kako je sve svoje pobjede izvojevala olovkom, dolazila do vlasti. A samo tokom posljednjih izbornih procesa, vidjelo se, da se, kada je pribor za pisanje u pitanju, u DPS-u češće koristio flomaster nego olovka", dodaju Demokrate.

Podsjećaju i na slučaj bivšeg gradonačelnika Podgorice:

"Vidjeli smo, dakle, kako se gradonačelniku Podgorice predaje donacija od 97500 nigdje registrovanih eura za dijeljenje partijskim aktivistima samo na području Golubovaca, čuli da se u dvadeset godina, sve zbog ucjena Đukanovića upućenih biznismenima od kojih se, da bi u tom statusu i ostali, tražilo da u DPS slivaju na desetine miliona eura kriminalnog i koruptivnog porijekla, znamo da je samo pitanje vremena kada će izbiti novi dokazi o identičnim aktivnostima u drugim opštinama, znamo da se na svaku pobjedu DPS-a na izborima može staviti veliki znak pitanja, saglasni da se mora preći na metode vanistitucionalne borbe, najprije u Podgorici, onda i u svim drugim opštinama, jer je razlika između Podgorice i drugih opština jedino, možda, bila u debljini koverte."

Demokratska Crna Gora predlaže bojkot svih jedinica lokalne samouprave do organizovanja prvih poštenih izbora u Crnoj Gori, a ne samo Glavnog grada.

"Ako je do sada iko i imao dilema oko ispravnosti odluke o bojkotu Skupštine Crne Gore, valjda je sada, nakon svega što smo bili u prilici da vidimo, nema niko u Crnoj Gori. DPS u Podgorici, DPS u Pljevljima, DPS na Žabljaku, DPS u Zeti... jedan je te isti DPS i istim se nedostojnostima svuda jednako služio i nastaviće da se služi ne izvrši li opozicija demokratski pritisak u formi bojkota svih poslanika u Skupštini Crne Gore, kao i odbornika u svim lokalnim parlamentima. Naravno, uz dodatne manifestacije demokratskog pritiska i vaninstitucionalne metode političke borbe", zaključuje se.

Bonus video: