Lekić: Đukanović želi da zadrži mehanizme iz afere "Snimak"

Lider Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da „jučerašnje likovanje Đukanovića u Skupštini da neće biti evropskih predstavnika tokom mogućeg dijaloga o načinu rješavanja teške situacije u zemlji, i to u izbornoj godini, ima jasno značenje“
69 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.11.2015. 14:32h

Saradnja sa predstavnicima Evropske unije (EU) i civilnog sektora je neophodna, ukoliko postoji iskrena namjera da Crna Gora, kroz najavljeni dijalog, izađe iz duboke krize, ocijenjeno je iz Demosa.

Premijer Milo Đukanović saopštio je u srijedu, tokom premijerskog sata, da medijacija EU, koju zagovara opozicija, predstavlja zamku namijenjenu državi, jer bi eventualno evropsko posredovanje u rješavanju unutrašnjih političkih pitanja za državu u pregovaračkom procesu bilo jednako primjeni klauzule balansa.

Lider Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da „jučerašnje likovanje Đukanovića u Skupštini da neće biti evropskih predstavnika tokom mogućeg dijaloga o načinu rješavanja teške situacije u zemlji, i to u izbornoj godini, ima jasno značenje“.

„Radi se o namjeri postojeće vlasti da opstane bez izgrađivanja pravne države, odnosno da zadrži mehanizme iz afere Snimak“, kazao je Lekić agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da Đukanović ne pominje upozorenja koja se već treći put nalaze Izvještaju o napretku Crne Gore i odsustva epiloga u procesima iz afere Snimak, kao skandaloznom primjeru političko izborne korupcije.

Lekić je ocijenio da sada imamo prilično paradoksalnu situaciju, u kojoj EU s pravom upozorava na neophodne posljedice afere Snimak, „dok crnogorski premijer negira i arogantno nipodaštava postojanje ove skandlozne afere otvoreno i izazivački prkoseći Evropskoj komisiji“.

„Ukoliko postoji iskrena namjera da Crna Gora izađe iz duboke krize, neophodna je saradnja sa predstavnicima EU i civilnog sektora, kroz najavljeni dijalog“, naglasio je Lekić.

On je podsjetio na činjenicu da izborni zakoni u Crnoj Gori ne bi bili izglasani u parlamentu bez odlučujućeg uticaja EU, odnosno njenih predstavnika uključenih u taj proces. „Tek nakon tog pritiska DPS je konačno glasao za set izbornih zakona“.

Lekić je podsjetio i da se u važnim tijelima izbornog procesa već nalaze predstavnici nevladinog sektora.

„Građanima dijeluje zbunjujuće, pa i neozbiljno, nastala situacija u kojoj se kroz riječi šefa ovdašnjeg režima i propagandno medijsko dijelovanje punktova iste vlasti se velikom bukom i entuziajazmom ističe odanost NATO-u, iako bez većinskog raspoloženja građana, dok se sa druge strane prema EU, za koju postoji nesumnjio široke nacionanlni konsezus, širi stanje nepovjerenja i nipodaštavanja“, naveo je on.

Kako je kazao, potvrda takvog odnosa prema EU se ogleda i kroz „javno nepristojan odnos, van svih diplomatskih pravila, punktova vlasti prema Delegaciji EU u Podogorici, posebno njenom šefu“.

„Ovdje je na dijelu smišljena operacija, s jedne strane obožavanja NATO alijanse, gdje se pozivnicom stavlja ruka kao na altar kojim će se preporoditi Crna Gora. S druge strane, zbog zahtjeva EU za izgrađivanje pravne države i rezultata u borbu protiv kriminala i korupcije, ovdje se upravo zbog toga ne samo deranžira vladajuća elita, već neskriveno nipodaštava djelovanje EU“, smatra Lekić

Prema njegovim riječima, kao da je plan da sljedeća krađa na izborima bude nakako u „atlantskoj oblandi“.

„Ozbiljna javnost očekuje sa međunarodnih adresa adekvatan odovor ovom planu, koji je u osnovi protiv građana ove zemlje“, kazao je Lekić.

On je podsjetio da se predsjednik Francuske Fransoa Oland, u osmišljavanju međunarodne akcije povodom poslednjeg terorističkog napada u Parizu, pozvao na član 42.7 Lisabonskog sporazuma EU, i tom dokumentu dao prednost u odnosu na sva druga, uključujući i dokumenta NATO.

„Upozoravamo crnogorsku vlast, posebno premijera, da se u ovom duboko kriznom trenutku Crne Gore, koji koincidira sa mnogim iskušenjima i na međunarodnom planu, mane oprobanih manipulacija, kako bi se širim demokratskim dijalogom, uz odgovorarajuću pomoć EU sa kojom smo u ugovornom odnosu, došli do šireg konsenzusa o izlasku iz krajnje teške i riskantne situacije u našoj zemlji“, poručio je Lekić.

Bonus video: