Kurmemović: Vlada tri godine ne čini ništa u cilju zaštite Solane

"Da se sve obesmisli, degradira i rastvori, kao so u vodi. Zato već pet godina nema proizvodnje soli, bez čega na Solani nema ni jedinstvenog ekosistema, radnici su već otjerani, dok je ptica sve manje”, ističe Kurmemović.
64 pregleda 0 komentar(a)
Solana, Foto: GP URA
Solana, Foto: GP URA
Ažurirano: 27.11.2018. 15:44h

Građanski pokret URA traži od Opštine Ulcinj da odmah stavi na javnu raspravu Studiju zaštite područja Ulcinjske solane kako bi se otvorio proces njenog proglašenja parkom prirode, kazala je danas članica ulcinjskog odbora URA Arijana Kurmemović.

Ona kaže da je crnogorska Vlada početkom prošlog mjeseca saopštila da je taj dokument proslijedila lokalnoj samoupravi, iako je u skladu sa zaključcima sa 4. Međunarodne konferencije za zaštitu Solane, rok za predaju ovog dokumenta bio polovina maja

“Ako takođe znamo da je studija bila završena još u novembru prošle godine, onda je lako zaključiti da se Vladi i njenoj ispostavi u Ulcinju ne žuri. Oni nastoje dobiti još malo vremena kako bi se čitav ovaj prostor toliko devastirao, da se praktično ne bi imalo što i zaštititi. Da se sve obesmisli, degradira i rastvori, kao so u vodi. Zato već pet godina nema proizvodnje soli, bez čega na Solani nema ni jedinstvenog ekosistema, radnici su već otjerani, dok je ptica sve manje”, ističe Kurmemović.

Kurmemović nadalje ukazuje da u nacrtu studije nije stavljen akcenat na međunarodni značaj Solane, iako je ona važna ne samo u regionalnim i evropskim, već i u svjetskim razmjerama.

“I zato crnogorska Vlada uporno odbija da ispuni zahtjev za stavljanje Solane na Ramsarsku listu zaštićenih močvarnih područja, iako je to obećala još početkom 2016. godine. Dakle, već gotovo tri godine Vlada čini inicijalne korake u cilju zaštite Solane na međunarodnom nivou”, ističe ona.

Kurmemović navodi i da je u tom kontekstu shvatljivo što se ponovo aktuelizuju tenderi za prodaju Solane kako bi se javnosti poslala poruka da je sve u redu.

“Naravno da nijedan respektabilan investitor nema namjeru da svoj novac, znanje i iskustvo ulaže na temeljima privatizacionog kriminala i pravno nedefinisanog statusa i zemljišta i tog najstarijeg ulcinjskog preduzeća. Mi smo u direktnim kontaktima sa našim evropskim prijateljima, zvaničnicima i diplomatama ukazali na štetočinsko ponašanje crnogorskih vlasti u ovom i nizu drugih slučajeva u kojima se opasno devastira životna sredina”, naglašava ona.

Dodaje da su prirodna bogatstva i životna sredina ne samo naša, već i evropska dobra, ljepote i prostori, koja pripadaju našoj, ali i budućim generacijama.

“To se posebno odnosi na opštinsku vlast, političke predstavnike, civilni sektor i na sve građane Ulcinja. Oni nemaju pravo da odlažu svoje obaveze i izbjegavaju odgovornost”, zaključuje Kurmemović.

Bonus video: