EK: Crna Gora da primijeni nova izborna pravila

Izvještaj “uopšteno pozitivno” ocjenjuje stanje u Crnoj Gori. To je zbog napretka u vladavini prava, ali realno i zbog poziva za NATO
15 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Savo Prelević
Johanes Han, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2015. 06:24h

Evropska komisija(EK) u novom Izvještaju o napretku “upozoriće” Crnu Goru na potrebu zaokruživanja novog izbornog sistema i pozvati na njegovu efiksanu primjenu u kontekstu približavajućih parlamentarnih izbora, kazao je “Vijestima” izvor iz diplomatije koji je imao uvid u ovaj godišnji dokument Komisije, čije se objavljivanje očekuje 5. novembra.

Izvještaj, kako je kazao, “uopšteno pozitivno” ocjenjuje stanje u Crnoj Gori. Tako Brisel, za razliku od prošlogodišnjeg izvještaja, u ovogodišnjem neće pomenuti klauzulu balansa kojom je predviđena mogućnost zamrzavanja pregovora o pridruživanju sa EU u slučaju izostanka rezultata u vladavini prava.

“To je zbog progresa u oblastima u poglavljima 23 i 24, ali realno i zbog pozivnice za NATO”, kazao je izvor “Vijesti”.

Što se tiče vladavine prava, u izvještaju se ocjenjuje postojeći pravni okvir, ali i poziva na efikasnu primjenu i stvaranje solidnih i dugoročnih mjerljivih rezultata.

Sloboda izražavanja, kako je naveo, i dalje ostaje u fokusu interesovanja EU i Komisije, čemu se u Izvještaju konstatuje da nije bilo novih slučajeva napada na novinare, ali i da nema napretka u rasvjetjavanju starih slučajeva.

Komisija je dalje pozitivnim ocijenila Crnu Goru u području regionalne saradnje, podsjećajući da su potpisani sporazumi o razgraničenju sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom.

Komisija se kritički osvrnula na fiskalnu politiku, uglavom zbog izgradnje auoputa, kazao je izvor “Vijesti”. Zbog izgradnje autoputa porasla je zaduženost Crne Gore preko 60 odsto BDT, procenta dozvoljenog kriterijumima iz Mastrihta. Izvor “Vjesti” je kazao i da je u Izvještaju EK konstatovan “djelimičan napredak” u reformi javne uprave, ali je navedeno da i dalje postoji problem sa nedostatkom administrativnih kapaciteta.

Bonus video: