Dedović: Rezolucija usvojena u pravom trenutku

On smatra da su izgledi da Crna Gora dobije pozivnicu sasvim realni u kontekstu šire geopolitičke situacije i širenja uticaja NATO-a
266 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Dedović, Foto: Svetlana Mandić
Aleksandar Dedović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.09.2015. 10:41h

Rezolucija za podršku integraciji Crne Gore u NATO usvojena je u pravom trenutku i biće jedan od ozbiljnijih argumenata pred članicama Alijanse u u procesu odlučivanja o slanju pozivnice za članstvo, ocijenio je izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović.

„Rezultati glasanja kojim je podržana Rezolucija za podršku integraciji Crne Gore u Alijansu nedvosmisleno pokazuje da u parlamentu postoji većinska podrška ovom procesu“, rekao je Dedović.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da je sastav parlamenta odraz volje građana – birača, može se zaključiti da više od polovine građana ima afirmativan stav prema tom spoljnopolitičom pitanju.

„Imajući u vidu da su, osim vladajućih partija, predlagači ove Rezolucije i poslanici iz nekih opozicionih partija smatram da je usvojena u pravom trenutku I da će biti jedan od ozbiljnijih argumenata pred članicama NATO-a u u procesu odlučivanja o slanju pozivnice za članstvo“, kazao je Dedović agenciji MINA.

Kada se govori o najvažnijim pitanjima od šireg značaja, kako je rekao, građani Crne Gore prvo formiraju svoj stav pa tek onda pronalaze tvrdnje i razloge za stav. „ Takođe ga sporo i nerado mijenjaju uprkos neoborivim argumentima sa druge strane“.

„Volio bih da je dvodnevna debata u skupštinskim klupama pružila nešto novo, neke nove argumente za i protiv na osnovu kojih bi neopredijeljeni građani formirali svoj stav. Čuli smo već stotinama puta ponovljene stavove koji se odnose na za i protiv NATO-a dok je pitanje članstva naše zemlje u ovom Savezu uglavnom sporadično pominjano“, kazao je Dedović.

Prema njegovim riječima, pitanje načina donošenja odluke o članstvu zauzima više prostora u dosadašnjoj debati nego pitanje samog članstva u NATO-u.

„Ukoliko se ratifikacija nađe na dnevnom redu ovog saziva Skupštine sasvim je sigurno da će ubjedljiva većina u parlamentu biti jasan znak da je poziv prihvaćen i da je Crna Gora spremna da prihvati prava i obaveze punopravne članice“, rekao je Dedović.

On smatra da kao društvo i država nijesmo ozbiljno prepoznali mogućnosti koje su se nudile i koje nam se otvaraju na evroatlantskom putu.

„Depolitizacija i jačanje institucija, borba protiv korupcije i kriminala, jači stepen vladavine prava, reforme u svim oblastima, ne samo u sektoru odbrane i bezbjednosti su obaveza svake države koja zaista iskreno teži demokratskim vrijednostima, bez obzira na spoljnopolitičke prioritete, kao što su članstvo u NATO i Evropskoj uniji“, rekao je Dedović.

On smatra da su izgledi da Crna Gora dobije pozivnicu sasvim realni u kontekstu šire geopolitičke situacije i širenja uticaja NATO-a.

„Moguće je da sa pozivnicom u koverti budu i preciznije instrukcije sa definisanim obavezama i rokovima poslije kojih ni jedna partnerska zemlja neće imati dilema u pogledu postojanja političke volje za brže i dinamičnije uspostavljanje sistema koji će garantovati veći stepen vladavine prava“, dodao je Dedović.

On je, kad je u pitanju nedavna poruka američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena upućena crnogorskom premijeru, rekao da je najlakše, a istovremeno veoma pogrešno, čuti prvi dio poruke kojim se po ko zna koji put pohvaljujemo za do sada realizovane reforme.

„Drugi dio kojim se i dalje ohrabrujemo da nastavimo jasno ukazuje na postojanje prostora i kontinuiranog rada u cilju postizanja konkretnih rezultata koji se od nas očekuju.Naravno, kao i za sve u Crnoj Gori ovakve se poruke tumače jednokratno i na dnevnoj osnovi iako od njih zavisi budućnost ukupnog crnogorskog društva“, naveo je Dedović.

Bonus video: