Bečić poziva opoziciju da izglasa nepovjerenje, Demos prihvatio poziv

"Činjenica je da Koalicija DPS-SDP faktički više na postoji."
0 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 07.08.2015. 18:08h

Demokratska Crna Gora će pozvati opozicione subjekte koji imaju predstavnike u crnogorskom parlamentu da se pokrene postupak za izglasavanje nepovjerenja Vladi, rekao je danas predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

On je, na konferenciji za novinare, najavio da će inicijativu uputiti Demos-u, Građanskom pokretu URA, Demokratskom Frontu, Socijalističkoj narodnoj partiji, Pozitivnoj Crnoj Gori i Klubu nezavisnih poslanika.

"Činjenica je da Koalicija DPS-SDP faktički više na postoji. Ovih dana međusobno iznesene teške optužbe koalicionih partnera samo su potvrdile tu činjenicu. Jasno je da Vlada, koju konstituišu ovi koalicioni partneri više ne može vršiti svoje ustvane nadležnosti u interesu građana i države. Pri takvom stanju stvari u svakoj demokratskoj državi Premijer i Vlada bi podnijeli ostavku", kazao je Bečić.

Navodi i da činjenica da Vlada Crne Gore, koja je građane dovela do ivice bijede i beznađa, nema takav osjećaj odgovornosti, obavezuje parlamentarnu opoziciju da pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja takvoj Vladi.

"Prethodno navedeni razlozi opredjelili su Demokrate da svim opozicionim političkim subjektima, koji imaju poslanike u Skupštini Crne Gore i drugim opozicionim poslanicima predlože da, saglasno članu 107 Ustava Crne Gore, podnesu Predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi, kako bi Vladi, nakon izglasavanja nepovjerenja, prestao mandat. Kako je Skupština Crne Gore do kraja septembra van redovnog zasijedanja, potpisnici Predloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi, bi saglasno članu 90 stav 4 Ustava i sazvali Skupštinu na vanrednu sjednicu na kojoj bi se odlučivalo o naznačenom Predlogu", dodaje se.

Prva partija koja je reagovala na poziv Bečića je Demos Miodraga Lekića iz kog su poručili da će glasati za nepovjerenje vladi.

"Inicijativa o izglasavanju nepovjerenja vladi je već izvjesno vrijeme predmet pažnje i analiza u DEMOS-u. Iscrpno smo je analizirali i u Klubu nezavisnih poslanika, naravno neformalno shodno karakteru samog kluba. Vjerujemo da je to poznato i g. Bečiću jer su u neformalnoj i kolegijalnoj razmjeni mišljenja učestvovali i poslanici iz partije Demokrata. Tom prilikom smo konstatovali da je takva inicijativa u formalnom smislu sasvim legitimna, a imajući u vidu tešku situaciju u zemlji i duboku institucionalnu krizu politički potpuno opravdana", navode iz Demosa.

Oni su poručili da bi takva inicijativa mogla biti i kontraproduktivna "ukoliko se prethodno ne sagleda važna činjenica o tome da li u ovom trenutku postoji sigurna većina koja bi izglasala takav predlog."

"Zato nam se čini da je neophodno veoma obazrivo nastaviti političko dijelovanje, između ostalog i razgovorom sa političkim subjektima u Parlamentu i sagledavanjem političkih stavova svih partija u vezi sa ovom inicijativom – kako bi cijela aktivnost imala pozitivan ishod. Kao što je javnosti dobro poznato DEMOS će glasati za nepovjerenje vladi. Ostajemo na raspolaganju za dalji dijalog i zajedničko opoziciono djelovanje u korist građana zemlje. Možemo nastaviti putem medija kako je intonirano od Demokrata, ali i u direktnoj komunikaciji, obavještavajući medije nakon prvih rezultata, a i uspješnog dogovora koji iskreno želimo da se ostvari", navode iz Demosa.

Bonus video: