Popović: Partijska knjižica je osnovni preduslov da se dođe do posla

Umjesto da se povećava broj produktivnih radnika i uspostavi sistem gdje će se vrednovati rezultati rada, a profesionalnost i kvalitet biti odlučujući prilikom zapošljavanja Popović kaže da imamo sistem gdje je partijska knjižica osnovni preduslov da bi se došlo do posla
84 pregleda 14 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 07.07.2015. 10:16h

Nepotizam, zapošljavanje preko veze i partijsko zapošljavanje su pojave koje karakterišu zapošljavanje u Crnoj Gori, kazala je potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović.

"Ovakvo zapošljavanje, u uslovima pada privredne aktivnosti i gašenja privrednih kolektiva, dovelo je do gomilanja zaposlenih u javnom sektoru, naročito u državnoj administraciji i sistemu lokalnih samouprava", kazala je Popović.

Umjesto da se povećava broj produktivnih radnika i uspostavi sistem gdje će se vrednovati rezultati rada, a profesionalnost i kvalitet biti odlučujući prilikom zapošljavanja, Popović kaže da imamo sistem gdje je partijska knjižica osnovni preduslov da bi se došlo do posla.

"Rezultat toga je visoko politizovana i glomazna administracija, neracionalno zapošljavanje u javnom sektoru, nesrazmjerno povećanje broja direktora, pomoćnika, savjetnika i radnika u stručnim službama i agencijama. Ovakvo zapošljavanje je najizraženije prije održavanja izbora bez obzira na višak zaposlenih u javnom sektoru čime se kupuju glasovi i socijalni mir", rekla je Popović.

Potpredsjednica Demokrata je dodala da je raspisivanje oglasa i konkursa za prijem u radni odnos sa unaprijed poznatim personalnim rješenjima postala naša svakodnevnica a istovremeno i obesmišljavanje postojanja Zavoda za zapošljavanje što dovodi sve eventualno zainteresovane kandidate za određeno radno mjesto u neravnopravan položaj.

"Partijska knjižica, veza ili bilo kakva obaveza ne znači profesionalizam i kvalitet već poslušnost i podanički odnos prema pretpostavljenim, čast izuzecima. U sistemu izvršne vlasti ima stručnih ljudi, profesionalaca ali su oni sklonjeni u drugi plan jer izvršna vlast vlada po sistemu da svi oni koji svojom stručnošću i znanjem mogu da ugroze aktuelne funkcionere moraju biti nevidljivi "mali mravi" koji će da rade, ćute i budu zadovoljni zbog toga. Potpuno je jasno da je zbog ovako neracionalnog zapošljavanja ugrožen naš ekonomski sistem. Činjenica da od ukupno 180 000 zaposlenih u javnom sektoru radi 60 000 a za 120 000 zaposlenih u realnom sektoru poslodavci u većini ne plaćaju poreze i doprinose, a istovremeno se moraju obezbijediti novčana sredstva za isplatu 120 000 penzionera mi daje za pravo da ustvrdim da je stanje u ovoj ovoj oblasti dramatično" kazala je potpredsjednica Demokrata.

Popović je rekla da je neophodno odmah uraditi racionalizaciju broja zaposlenih posebno u administraciji uz predhodnu analizu postojećeg stanja kako bi znali koji je to stručni kadar neophodno zadržati u javnom sektoru. Istovremeno se moraju raznim podsticajnim mjerama stvarati uslovi za otvaranjem novih radnih mjesta u realnom sektoru.

"Crna Gora ima sve preduslove za to. Potrebno je samo dozvoliti da stručnost, ,znanje i vještine a ne partijska knjižica budu preporuka za dobijanje posla jer u krajnjem, najveće bogatstvo svake države su njeni kadrovi", zaključila je Popović.

Bonus video: