Radunović: NATO može biti faktor stabilnosti, ali i destabilizovati Crnu Goru

"Iako mislim da je NATO na neki način garant određene stabilnosti, ima dosta razloga zbog kojih bi naš prostor mogao i da se destabilizuje ulaskom u NATO, naročito zbog dubine podjela koje postoje u Crnoj Gori", rekao je Radunović
161 pregleda 29 komentar(a)
Nikola Radunović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Radunović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.04.2015. 11:59h

NATO jeste garant određene stabilnosti, ali bi ulaskom u tu organizaciju Crna Gora mogla biti destabilizovana, posebno zbog dubine podjela koje postoje u državi, ocijenio je crnogorski pjevač, Nikola Radunović.

Na pitanje da li Crna Gora treba da postane članica NATO-a, Radunović je kazao da ne voli bilo kakve organizacije koje su naoružane, a pogotovo ako imaju veliku moć.

"Takve organizacije ne bi postojale da se ja pitam".

Radunović smatra da bi moglo da se desi da, ukoliko Crna Gora ne pokaže spremnost za ulazak u NATO, ta organizacija izazove nestabilnost "kako bi nam pokazao da smo pogriješili".

"Iako mislim da je NATO na neki način garant određene stabilnosti, ima dosta razloga zbog kojih bi naš prostor mogao i da se destabilizuje ulaskom u NATO, naročito zbog dubine podjela koje postoje u Crnoj Gori", rekao je Radunović agenciji Mina.

Kako je kazao, na svijetu, nažalost, postoji mnogo destruktivnih i iskompleksiranih grupa i pojedinaca, koji "o jadu svakoga zabaviše", pa se kao odgovor na njihove nenormalne prijetnje i djelovanje pojavljuju NATO i slični savezi, a onda kao odgovor na njih Al Kaida, ISIL i tako sve u krug.

"Često se pitam da li je NATO baš tako prijateljski nastrojen i da li bi nas zaštitio i pružio svu onu prijateljsku podršku i pomoć i u slučaju da se ne priključimo tom savezu, a da nam zatreba"

"Neko se stalno igra sa nama (ne mislim na boga), i tako će uvijek i biti. U tom smislu bih volio da nema država, religija, rasizma. Iako raznolikosti svijet čine bogatijim, mi hoćemo da ih istrijebimo, samo zato jer su drugost", naveo je Radunović.

Prema njegovim riječima, neko drugi vuče konce, pa je nebitno šta on ili bilo koji građanin misli o članstvu u NATO, jer će biti kako neko drugi hoće.

"Na sceni je samo privid da mi na nešto utičemo i donosimo neke odluke. Vjerujem da ćemo biti članica NATO-a, bez obzira što građani mislili o tome", ocijenio je Radunović.

On je rekao da Balkan i dalje pokazuje da "nijesmo predaleko otišli od divljaštva" koje je bilo svojstveno ranije i razvijenim demokratijama, ali one, kako je kazao, već duži niz godina uspijevaju da poštovanjem zakona odbrane državu i društvo od destruktivnih i retrogradnih pojedinaca i organizacija.

"Mi smo još daleko od toga zbog brojnih specifičnosti male sredine. Često se pitam da li je NATO baš tako prijateljski nastrojen i da li bi nas zaštitio i pružio svu onu prijateljsku podršku i pomoć i u slučaju da se ne priključimo tom savezu, a da nam zatreba", kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, dosta je kontroverznih postupaka odrađeno pod okriljem priče o pravdi i zaštiti nejakih, a ipak su vidljivi drugi, uglavnom ekonomski i geopolitički ciljevi kojima su bile inspirisane neke intervencije NATO-a.

"To je kao neka moderna vrsta "reketa" - ako želimo zaštitu, dužni smo da plaćamo određenu cijenu, i mislim da to treba objasniti građanima", rekao je Radunović.

"Vjerujem da je vrijednost procesa integracija upravo u tome što, ako mislimo u savez, moramo neke stvari dovesti u red. Sudovi su nam katastrofalni, i mnoge stvari ne funkcionišu, tako da ako uspijemo nešto da popravimo, mogli bismo zapjevati"

On, kako je kazao, prati šta se dešava na političkoj sceni Crne Gore i u procesu evroatlantskih integracija. "Pratim šta se zbiva i prilično sam u toku".

"Odavno mislim da u suštini evropski zvaničnici imaju volju, čak i potrebu, da nas uključe u savez, prije svega zbog ostvarivanja nekih njihovih strateških interesa", kazao je Radunović.

Prije toga, kako je naveo, oni žele da Crnu Goru dovedu na prihvatljivi nivo kad je poštovanje demokratskih tekovina u pitanju, "da probaju biti makar malo sigurniji da ovamo nije totalna anarhija, i da postoji šansa da se na normalan način kroz institucije sistema dođe do zadovoljenja i zaštite svih građana, ali i stranog kapitala".

"Vjerujem da je vrijednost procesa integracija upravo u tome što, ako mislimo u savez, moramo neke stvari dovesti u red. Sudovi su nam katastrofalni, i mnoge stvari ne funkcionišu, tako da ako uspijemo nešto da popravimo, mogli bismo zapjevati", rekao je Radunović.

Na pitanje da li smatra da o članstvu u NATO-u treba da se odlučuje na referendum, on je podsjetio da smatra da će tu odluku donijeti oni koji upravljaju događajima na globalnom nivou.

"Hoćemo li pitati narod potpuno je svejedno. Iako su građani dali glasove za ekipu koja sjedi u parlamentu i ovlastitli ih da nas vode kako nas vode, ipak mislim da će pragmatični političari pristati na referendum, da ljudima daju privid da se nešto pitaju. Do tada će naravno teren biti pripremljen za odluku kakva se projektuje", rekao je Radunović.

Upitan kakve benefite za građane i poslovnu zajednicu očekuje od članstva Crne Gore u EU i NATO-u, Radunović je naveo da je jedino što očekuje od članstva u EU je da se "lišimo" modela ponašanja koji je danas prisutan u Crnoj Gori.

"Možda će neko jednom, ako budemo utopljeni u zajednicu sa drugima, konačno shvatiti zašto bi valjalo da imamo neki identitet, a onda će shvatiti čemu služi umjetnost i kultura, i na koji način treba da se štiti i ulaže u nju"

"Naše institucije ne funkcionišu, patimo od stravične autocenzure i straha da o nečemu odlučimo po savjesti umjesto po očekivanju moćnika", objasnio je on.

Veliki broj ljudi, kako je rekao, gleda svoje uske interese ne želeći da da doprinos razvoju društva slobodnih pojedinaca, pravednosti i stvarne demokratije.

"Još ne poštujemo manjine i različitost, raspravljamo oko beznačajnih ili prevaziđenih stvari i autistično vjerujemo kako smo strašno posebni, u dobrom smislu naravno", kazao je Radunović.

On se, kako je naveo, nada da će Crna Gora odmaći od stanja u kom se sada nalazi, ali, sudeći po iskustvima Hrvatske, "nijesam siguran da će biti nekog posebnog napretka".

"Uglavnom se razne države žale da im je lošije od kako su članice EU. Naravno, otvoriće se mogućnost da lakše putujemo, cirkulišemo, zapošljavamo se i slično, no vjerujem da će od toga samo mali broj imati benefite, jer država je prezadužena i građani su u sve lošijem položaju", naveo je on.

Radunović je kazao da se nada da će u Crnoj Gori, ako bude dio EU, početi da se poštuju svačija prava.

Najprije, kako je naveo, da će biti garantovana ljudska, a posebno autorska i intelektualna prava, kao i da će umjetnici konačno moći da se bave umjetnošću, bez potrebe da svoju energiju i kreativnost troše na manje važne stvari.

"Možda će neko jednom, ako budemo utopljeni u zajednicu sa drugima, konačno shvatiti zašto bi valjalo da imamo neki identitet, a onda će shvatiti čemu služi umjetnost i kultura, i na koji način treba da se štiti i ulaže u nju", zaključio je Radunović.

Bonus video: