Ćalović: Začudili su me lideri opozicije

“Začuđena sam što lideri opozicije nijesu bili prisutni prilikom izjašnjavanja. Razumjela bih da je u pitanju neki zakon koji neće uticati na život i prava građana, posebno na njih”
101 pregleda 21 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2015. 16:47h

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović rekla je da je začuđena odsustvom lidera opozicije prilikom glasanja o vladinom predlogu zakona o ANB i o amandmanima na njega s obzirom na važnost i sadržaj tog dokumenta.

“Začuđena sam što lideri opozicije nijesu bili prisutni prilikom izjašnjavanja. Razumjela bih da je u pitanju neki zakon koji neće uticati na život i prava građana, posebno na njih”, rekla je Ćalović “Vijestima”.

Ona kaže da tačan sadržaj zakona koji je usvojen nikome nije poznat, navodeći i da je rasprava na Odboru za bezbjednost o amandmanima koje su oni predložili bila konfuzna, a amandmani modifikovani.

MANS će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti njegovih odredbi kojima se daju preširoka ovlašćenja Agenciji i onemogućava sudska zaštita od eventualnih zloupotreba i kršenja ljudskih prava, nakon što izmjene zakona budu objavljene u Službenom listu.

Član Odbora za bezbjednost Predrag Bulatović (DF) izrazio je nezadovoljstvo izmjenama Zakona o ANB-u, podržavši namjeru MANS-a. „Zakonom je propisano da djelatnost ANB-a može da se odvija u dijelu sužavanja ljudskih prava i sloboda na osnovu propisa, iako je Ustavom definisano da je to izuzetno moguće samo zakonom“, pojasnio je on.

Službenici ANB imaće pravo da traže pristup podacima državnih organa i pravnih lica bez ovlašćenja direktora, što je ocijenjeno nedopustivim jer postoji mogućnost zloupotrebe. Takođe i “praćenje, osmatranje i dokumentovanje” u hitnim slučajevima moguće je bez odobrenja Vrhovnog suda, jer nije prihvaćen predlog da urgentni tajni nadzor nije moguć bez sudskog odobrenja. Odbor za bezbjednost je ranije prihvatio pojedine amandmane NVO, ali je nakon usvajanja zakona ostalo nejasno šta sadrži konačna verzija.

Glasanju o izmjenama Zakonu o ANB, kako su prenijeli mediji, nijesu prisustvovali lideri DF Andrija Mandić, Nebojša Medojević, kao i Srđan Milić (SNP) Darko Pajović (Pozitivna), poslanici Danijela Marković (SNP), Goran Danilović i Koča Pavlović kao i Radovan Asanović i Branka Bošnjak koja je tad bila na sjednici SO Podgorica.

Bonus video: