Bulatović: DPS politički ignorisao Krivokapića

"U saopštenju sa sjednice Savjeta za odbranu napravljen je hvalospjev aktuelnoj vlasti vezano za stanje u obavještajno-bezbjedonosnom sektoru. Naravno da je to nerealno i posebno netačno, jer je upravo taj sektor nereformisan", naveo je Bulatović
8 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2015. 13:38h

Obavještajno-bezbjedonosni sektor je nereformisan i koristi se u političke svrhe vladajuće elite, ocijenio je član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost, Predrag Bulatović.

Savjet za odbranu i bezbjednost je, kako je saopšteno nakon jučerašnje sjednice, ocijenio pozitivnim normativne reforme bezbjednosno-obavještajnog sektora i njihovu implementaciju u funkciji evroatlantskih integracija.

"U saopštenju sa sjednice Savjeta za odbranu napravljen je hvalospjev aktuelnoj vlasti vezano za stanje u obavještajno-bezbjedonosnom sektoru. Naravno da je to nerealno i posebno netačno, jer je upravo taj sektor nereformisan i koristi se u političke svrhe elite na vlasti", kazao je Bulatović agenciji Mina.

U saopštenju se, kako je rekao, ne pominje da se raspravljalo o ostavci, odnosno, kako je rekao, smjeni direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, Bora Vučinića.

"Za mene je to i deplasirana tema iz tog ugla jer je Vlada, 25. decembra 2014. godine razriješila dužnosti Vučinića, a Službeni list br. 3 od 21. januara 2015. godine to i konačno potvrdio. Time se prvi put desilo da formalno-pravno gledajući ANB nema lice koje zakonito rukovodi", kazao je Bulatović.

Kako je rekao, ono što je evidentno jeste da su funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) na čelu sa Milom Đukanovićem politički ignorisali Ranka Krivokapića kao člana Savjeta, odlažući održavanje sjednice za juče kada njegov predlog više nije imao punu težinu.

"Sa druge strane, tim razvodnjavanjem DPS je pokušao da obesmisli u ovom pitanju i ustavnu poziciju predsjednika Skupštine. To nije ništa čudno jer je u ovom trenutku obavještajno-bezbjednosni sektor ozbiljno van Ustava jer formiranje Vijeća za nacionalnu sigurnost i ingerencije koje ono ima u prvi plan izbacuju ulogu i značaj predsjednika Vlade, odnosno predsjenika DPS-a", naveo je Bulatović.

Kako je kazao, Ustav Crne Gore takve ingerencije nije dao ni Vladi niti jednom predsjedniku partije.

"Nakon jučerašnje sjednice suočeni smo sa novom realnošću koja obavještajno-bezbjednosni sektor stavlja van standarda koje zahtijeva Evropska unija. Vjerujem da predsjednik Skupštine neće dozvoliti svoje marginalizovanje, a posebno ne inaugurisanje antievropskih kriterijuma u ovoj oblasti", kazao je Bulatović.

Ako je, kako je dodao, u pravu, onda će Krivokapić zakazati sjednicu Odbora za odbranu i bezbjednost na šta ima pravo po Poslovniku, sa zahtjevom da Vlada obavijesti i obrazloži ovom Odboru stanje u ANB-u, iz ugla činjenice da je i formalno ANB ostao bez direktora, a da nije poznato ko rukovodi tom važnom službom u ovom trenutku.

"Ono što je nesporno na osnovu zakona ni Vlada ni bilo ko drugi nema pravni kapacitet da odredi zamjenika pa i na privremeno smijenjenog Vučinića", zaključio je Bulatović.

Bonus video: