"Sudije iz Crne Gore ne mogu Britance učiti ljudskim pravima"

Prosto nije prihvatljivo da sudije predstavnici Azerbejdžana, Crne Gore, Moldavije i Ruske Federacije mogu nama u Velikoj Britaniji da određuju šta jesu a šta nisu ‘ljudska prava”, napisao je Darmout za tabloid Svinfon advertajzer
17 komentar(a)
Vilijam Darmout
Vilijam Darmout
Ažurirano: 06.11.2014. 06:56h

Glasovi protiv učešća Crne Gore u institucijama međunarodnog sistema koji štiti ljudska prava, u posljednje vrijeme dolaze sa više adresa, koje nemaju mnogo dodirnih tačaka.

Poslanik u Evropskom parlamentu iz britanske Partije nezavisnosti (UKIP) Vilijam Darmout, kritikovao je u ponedjeljak koncept u kome sudije iz država poput Crne Gore mogu imati bilo kakav uticaj na britanske građane. “Oni koji podržavaju Evropski sud za ljudska prava uglavnom promašuju suštinu.

Prosto nije prihvatljivo da sudije predstavnici Azerbejdžana, Crne Gore, Moldavije i Ruske Federacije mogu nama u Velikoj Britaniji da određuju šta jesu a šta nisu ‘ljudska prava”, napisao je Darmout za tabloid Svinfon advertajzer.

Stranka nezavisnosti UK je euroskeptična desna politička stranka sa 13 poslanika u EP, koji često daju izjave prepoznate kao populističke. Ipak po svježim anketama UKIP uživa veliku popularnost na ostrvu gdje su osvojili četvrtinu glasova na lokalnim izborima.

Konkretnije kritike protiv crnogorskog učešća u međunarodnom institucijama čule su se prije mjesec dana kad je Crna Gora označena kao pristrasna članica „trojke“ UN, radne grupe za procjenu stanja ljudskih prava u Egiptu. Crna Gora je označena kao zemlja u koju su Ujedinjeni Arapski Emirati uložili milijarde dolara kroz „unosne i tajne“ poslove. Prozivka je stigla sa adrese Muslimanskog bratstva i Partije slobode i pravde, odnosno njihovih pravnih zastupnika koji su tražili da Crna Gora bude isključena iz trojke koja zasjeda danas u Ženevi.

Kao jedan od argumenata navode se poslovi palestinskog biznismena Mohameda Dahlana, crnogorskog državljanina bivšeg šefa palestinske obavještajne službe u Gazi optuženog za pronevjeru i izdaju, koji je prije nekoliko godina registrovao firme u Crnoj Gori. Crna Gora je u radnoj grupi sa i Obalom Slonovače i Saudijskom Arabijom čije je učešće takođe izazvalo negativne komentare zbog bliskosti te arapske zemlje sa Egiptom.

Primjedbe protiv članica UN obično ne obavezuju

Sagovornici “Vijesti” iz diplomatskih krugova kažu da primjedbe protiv država članica UN-ovih radnih tijela nisu neobične i rijetke, ali i da obično ne obavezuju.

Te se primjedbe notiraju, ali ne mogu da utiču na rad i krajnju odluku. Crna Gora će u današnjoj izjavi u Ženevi predložiti Egiptu da stavi moratorijum na odlučivanje o smrtnim kaznama, posebno u slučajevima masovnih izvršenja koja su obilježila 2014. godinu u toj zemlji. Crna Gora takođe predlaže da se kroz zakonska rješenja i u praksi hitno zaštite žene od svih vrsta nasilja koje trpe, uključujući i seksualno nasilje prema učesnicama demonstracija

Bonus video: