Zbog nepravilnosti na ponovljenim izborima, MANS podnio 67 prigovora

Na izbornom mjestu Gostilje, posmatrači MANS-a su zabilježili da je jedan birač glasao na dva glasačka listića
3 komentar(a)
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.06.2014. 13:21h

Nadgledanje ponovljenih lokalnih izbora u Danilovgradu i Podgorici je rezultiralo podnošenjem ukupno 67 prigovora Opštinskoj izbornoj komisiji Danilovgrada i Izbornoj komisiji Glavnog grada, saopšteno je danas iz MANS-a.

Od tog broja, ukupno 27 prigovora se odnosilo na biračka mjesta u Tuzima i oni su podnijeti ispred Albanske inicijative, Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore.

Većina tih prigovora se odnosila na biračka mjesta u Dinoši, 117 i 117 A, gdje je zabilježena povreda tajnosti glasanja ali i kršenje Pravila o radu biračkih odbora.

Između ostalog, jedan od prigovora se odnosio na tešku povredu tajnosti glasanja - jer je na samom početku dana ustanovljeno da je izborni materijal neispravan, odnosno da je “papir na kojemu su štampani glasački listići gotovo potpuno providan, te da je čak i nakon presavijanja moguće bez problema utvrditi za koja je glasač glasao”.

Ostatak prigovora, njih 40 je podnijeto zbog nepravilnosti koje su registrovane na biralištima u Danilovgradu gdje su ponovljeni izbori - Lazine, Gostilje i Kujava.

Najveći broj prigovora podnešen je za biračko mjesto Lazine, gdje su članovi biračkog odbora, naočigled prisutnih, više puta u toku izbornog dana napuštali

prostoriju za glasanje i telefonom informisali druga lica o izlaznosti na biračkom mjestu, navode iz MANS-a.

Na ovom biračkom mjestu posmatrači MANS-a primijetili su dva parkirana automobila, iz kojih su lica vodila paralelne evidencije.

U Lazinama je takođe zabilježeno glasno izgovaranje imena birača, što je grubo kršenje Zakona o izboru odbornika i poslanika a može se zloupotrijebiti i za vođenje paralelne nezakonite evidencije.

Na pomenutom biračkom mjestu posmatrači MANS-a su bili izloženi i pritisku od strane članova biračkog odbora, prilikom čega je posmatrač ove NVO doživio i niz uvreda od istih upravo zbog ukazivanja na izborne nepravilnosti, stoji u saopštenju.

Što se tiče glasanja putem pisma, posmatrači MANS-a su zabilježili da pet lica, koja su koristila svoju glasačko pravo na ovaj način, nije samostalno glasalo ili eventualno bez uticaja drugih lica, što je takođe procesuirano Opštinskoj izbornoj komisiji na razmatranje.

Na izbornom mjestu Gostilje, posmatrači MANS-a su zabilježili da je jedan birač glasao na dva glasačka listića, što je notirano i u zvaničnom zapisniku o radu biračkog odbora na ovom biračkom mjestu.

Što se tiče perioda nakon zatvaranja biračkog mjesta Kujava, zabilježeno je da predsjednik biračkog odbora nije prvo odvojio nevažeće od važećih glasačkih listića “već je vršio uporedo brojanje nevažećih listića i glasova sa izborne liste kao i da je pomiješao listiće iz prenosne kutije, za glasanje putem pisma, sa glasačkim listićima u glavnoj kutiji bez prethodnog brojanja”.

Bonus video: