Brajović traži da se ne uvodi vanredno stanje

Lider PzP-a Nebojša Medojević poručio je da se Crna Gora suočava sa tužnom istinom da sistem za situacije u kojoj se država našla ne postoji
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 16:42h

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović zatražio je od poslanika podršku nadležnim državnim organima, lokalnim samoupravama i ostalim subjektima uključenim u borbu protiv elementarne nepogode koja je zadesila Crnu Goru da taj posao nastave uz funkcionisanje svih institucija u punom kapacitetu.

Brajović je na taj način parlamentu, u čijoj je nadležnosti proglašavanje vanrednog stanja, sugerisao da ne donose takvu odluku.

“Crna Gora se kao i ostale države u regionu svim kpacitetima bori da građanima obezbijedi sigurne puteve, redovno napajanje strujom, ljekove, ali prije svega bezbjednost.

Kad smo dobili upozorenje Hidrometeorološkog zavoda istog dana smo nadležnim državnim službama i lokalnim samoupravama uputili dopis da to ne shvate panično, već preventivno i da se pripreme za suočavanje sa nevremenom”, rekao je Brajović.

Medojević: Država pred kapitulacijom

Lider PzP-a Nebojša Medojević poručio je da se Crna Gora suočava sa tužnom istinom da sistem za situacije u kojoj se država našla ne postoji. Pitajući Brajovića zašto Bemaks nije ustupio svoje mašine, on je rekao da bi trebalo uvesti vanredno stanje i Bemaksu uzeti mašine kako bi se pristupilo čišćenju.

“Građani vide da država ne funkcioniše, to narod vidi i vaši lokalni funcioneri to vide. Država je pred kapitulacijom. Samo kad je šverc u pitanju imate koordinaciju. Sreća što je snijeg pao, pa je stao i šverc prema Kosovu.

Umjesto lap topova dajte vojci lopate da rade na terenu“, rekao je Medojević

Sistem funkcioniše na prezentacijama, na veb sajtu, a državu ste doveli na nivo NVO gdje sve funkciniše u virtuelniom svijetu.

Zašto Bemaks nije dao svoje mašine. Uvedite vanredno stanje, uzmite im mašine da se čisti po Crnoj Gori. Umjesto lap topova dajte vojci lopate da rade na terenu“, rekao je Medojević.

Poručujući mu da crnogorska Vojska nema kapacitet kao onda kad su je oni služili, Brajović je kazao da se vojnici ne bave laptopovima.

„Oni čiste krovove kuća, trotoara kako bi život normalno funkcionisao“, rekao je Brajović.

Mandić: Sramota da ne možemo da nabavimo par snjegočistača

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić rekao je bilo razloga za proglašenje vanrednog stanja na sjeveru zemlje, dok je lider Nove Andrija Mandić kazao da nije teško dati odgovore zašto je sistem u Crnoj Gori zatajio.

„Da pitamo građane kako su zadovoljni reakcijom države dobili bi odgovor da je ovo katastrofa, da Vlada ne radi svoj posao. Dvojica gradonačelnika sa sjevera su tražila uvođenje vanrednog stanja, a zašto?

Poslanik SNP-a Dobrica Šljivančanin pitao je šta bi još trebalo da se desi u Crnoj Gori da bi se proglasilo vanredno stanje

Da mobilišemo sve kapacitete tajkuna. Ako nismo ovoliko magistrala u stanju da očistimo to govori koliko smo ozbiljna zemlja“, kazao je Mandić, smatrajući da bi trebalo uvesti vanredno stanje.

On je rekao da je sramota da Crna Gora ne može da nabavi par vozila za čišćenje, dok funkcioneri voze najskuplje automobile.

Poslanik SNP-a Dobrica Šljivančanin pitao je šta bi još trebalo da se desi u Crnoj Gori da bi se proglasilo vanredno stanje, podsjećajući da su mnoge opštine na sjeveru uputile vapaj za proglašenjem.

„Zar podaci sa sjevera da su sva sela odsječena nijesu dovoljni da se proglasi vanredno stanje i svorile pretpostavke da se mobilišu svi materijalni i ljudski potencijali”, rekao je Šljivančanin.

Simović: I u Alžiru je pao snijeg

Šef poslanićkog kluba DPS-a Milutin Simović informisao je poslanike o tome da je i u Alžiru pao snijeg, ističući da je riječ o klimatskim promjenama koje traže globalne odgovore.

„Mislimo da smo dali adekvatan odgovor u granicama. Treba da podržimo nadležne organe, da im kažemo da budu efikasniji, da pozovu sve privatne kompanije koje imaju mehanizaciju, mada mislim da će i bez poziva da se pridruže“, rekao je Simović.

Novinari se smrzavaju

Inače, u većem dijelu Skupštine ledeno je gotovo kao i vani gdje temperatura u minusu, dok je novinarska loža, iz koje predstavnici medija prate skupštinsko zasijedanje bez grijanja.

Uprkos brojnim apelima i molbama novinara da se uključi grijanje, to nije učinjeno, pa mediji sjednicu prate u gotovo nemogućim uslovima.

Crnogorski poslanici zasijedali u vanrednim uslovima, s obzirom da je olujni vjetar u nekim prostorijama polupao prozore.

Zbog toga je odložena sjednica Administrativnog odbora, a stakla su polomljena i u nekim od kancelarija u kojima su smješteni službenici.

Galerija

Bonus video: