Za predsjedničku kampanju iz budžeta 595 hiljada eura

Iz ASK-a su saopštili da je do sada šest predsjedničkih kandidata otvorilo posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje
0 komentar(a)
Novac, pare, euro, Foto: Shutterstock
Novac, pare, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2018. 13:42h

Za finansiranje predsjedničke kampanje iz državnog budžeta biće izdvojeno 595 hiljada eura, saopštila je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su kazali da se od navedenog iznosa, 20 odsto, odnosno po 17 hiljada eura, rasprodjeljuje na sedam kandidata, u roku od deset dana od utvrđivanja izborne liste.

"Preostalih 80 odsto se raspodjeljuje u skladu sa članom 20 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su naglasili da je kandidatima dozvoljeno da iz privatnih izvora za finansiranje kampanje mogu prikupiti 595 hiljada eura, dok ukupni troškovi izborne kampanje ne smiju preći 1,19 miliona eura.

Kako su dodali, ukupna vrijednost uplate i priloga fizičkog lica ne može preći dvije hiljade eura, a pravnog lica deset hijada eura.

Iz ASK-a su saopštili da je do sada šest predsjedničkih kandidata otvorilo posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje.

"Izvještaje o prihodima i imovini Agenciji su dostavila tri kandidata, dok su rokovi za podnošenje izvještaja ostalih kandidata u toku", naveli su u saopštenju.

Bonus video: