Divanoviću i zamjenicima službena auta 24 sata

Menadžer grada, sekretari sekretarijata, načelnici opštinskih službi, direktori, kao i šefovi opštinskih kancelarija, do 16 časova

27759 pregleda 42 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva, potpredsjednici, predsjednik Skupštine opštine, glavni administrator i sekretar Skupštine opštine moći će 24 časa da koriste službena vozila, dok će menadžer grada, sekretari sekretarijata, načelnici opštinskih službi, direktori, kao i šefovi opštinskih kancelarija, morati službena vozila da parkiraju na službeni parking poslije radnog vremena.

To piše u odluci o uslovima korišćenja službenih vozila, koju je donio Nikola Divanović, koga je prije tri sedmice skupštinska većina iz redova DPS, SD, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković imenovala za gradonačelnika Budve.

Potez Divanovića praktično je očekivan, jer gotovo svaki od gradonačelnika koji je sjeo u fotelju, prvo šta je uradio bilo je ograničenjenje korišćenja službenih vozila i kontrola dolazaka radnika na posao. Vremenom, svaka od tih odluka je bivala sve fleksibilnija.

Divanović je ovim samo pooštrio odluku o korišćenju službenih automobila, kada je riječ o starješinama, menadžeru grada, sekretarima, direktorima, šefovima kancelarija i načelnicima, kojima je do sada bilo dozvoljeno korišćenje vozila 24 sata radnim danima.

Povoljnosti su ostale kada je riječ o rukovodstvu Opštine, koje može danonoćno koristiti službena vozila. Službeni parking Opštine u nedjelju veče bio je pun službenih automobila, pa je, što je i do sada bio slučaj, bio parkikarn automobil “ford mondeo” koji je automobil prvog čovjeka grada, kao i još desetak automobila sa službenim tablicama.

Da se mora ograničiti korišćenje službenih automobila, još prošle godine u izvještaju je ukazala sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić, koju je Divanović suspendovao i na njeno mjesto kao koordinatorku te opštinske službe postavio odbornicu DPS–a Snežanu Kuč.

Vukotić Jelušić je preporučila tadašnjem gradonačelniku Marku Careviću da se smanji broj službenih vozila, ograniči njihovo korišćenje na radno vrijeme, tačno odredi pod kojim uslovima se mogu koristiti i za koje namjene.

“Da bi potrošnja goriva i amortizacija službenih vozila bila na nivou korektnog korišćenja, mišljenja sam da se mora poštovati Odluka o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila koja predviđa da se vozila nakon 16 časova parkiraju na službeni parking Opštine, te da se ne koriste vikendom i praznicima. Smatram da u većem broju slučajeva korisnici službenih vozila moraju sagledati činjenicu da su vozila Opštine od ove godine obilježena naljepnicama službe koja koristi vozilo i grbom grada Budve i da vizuelan izgled vozila koji nije na zavidnom nivou predstavlja za turiste, posjetioce, građane... u najmanju ruku ružnu sliku“, napisala je u izvještaju Vukotić Jelušić. Predložila je smanjenje voznog parka tako da se koristi jedno reprezentativno predsjedničko vozilo (predsjednik u posebne svrhe), dva za potpredsjednike, tri za dnevne potrebe sekretarijata, službi i još dva vozila za opštu upotrebu. Ona je u izvještaju koji je dostavila rukovodstvu Opštine ocijenila da je “najbitnije ustanoviti što su službene potrebe za korišćenje vozila, za organe lokalne samouprave, lokalne funkcionere, rukovodeća lica, službena lica, namještenike i da li odlazak sa posla i dolazak na posao predstavlja službene svrhe“.

“Smanjiti mjesečni limit za korisnike službenih vozila. Da službena vozila budu na službenom parkingu poslije radnog vremena, od 16 časova, kao i vikendom i praznikom. Svako točenje goriva opravdati putem knjige putnih naloga relacije iz prethodnog perioda, utvrditi njihovu realnu potrebu i shodno tome disciplinsku odgovornost lica za nesavjesno korišćenje službenog vozila”, navela je tada Vukotić Jelušić.

Još prije dvije godine Opština je zamijeila vozni park, pa je službeno vozilo predsjednika Opštine, umjesto dotašnjeg “audija 8”, “ford mondeo”, a nakon prodaje starih, kupljeno je 12 novih službenih vozila.

Bonus video: