Da primorci, stručnjaci i aktivisti određuju poslovnu politiku Morskog dobra

Prije svega Upravni odbor JP „Morsko dobro“ treba prekomponovati tako da njegovu polovinu čine predstavnici primorskih opština, a drugu polovinu stručnjaci i predstavnici NVO-a koji su se dokazali u poslovima očuvanja prirodne sredine

1502 pregleda 3 komentar(a)
Sa pressa Narod Pobjeđuje, Foto: Narod pobjeđuje
Sa pressa Narod Pobjeđuje, Foto: Narod pobjeđuje

Građanska lista Narod Pobjeđuje (NP) kao predvodnik nove lokalne vlasti u Tivtu založiće se za radikalno prestrukturiranje postojećeg državnog preduzeća Morsko Dobro i vraćanje njegove obaveze da najmanje 50 odsto prihoda koje ta firma ostvari od zakupaca djelova obale i akvatorijuma, ona godišnje uplaćuje primorskim opštinama na čijoj su terotoriji ti prihodi ostvareni.

Najavio je to odbornički kanidat sa liste NP Miomir Abović koji je sa kandidatkinjom za odbornicu ove građanske liste Vesnom Barbić, predstavio program NP vezano za plaže i urešenje obalne instfrastrukture u Tivtu. „JP Morsko dobro“ kao institucija treba da opstane, ali valja je radikalno prestrukturirati.

Prije svega Upravni odbor JP „Morsko dobro“ treba prekomponovati tako da njegovu polovinu čine predstavnici primorskih opština, a drugu polovinu stručnjaci i predstavnici NVO-a koji su se dokazali u poslovima očuvanja prirodne sredine.

Nipošto se ne smije dozvoliti da kao što je bila dosadašnja praksa, u Upravnom odboru JP „Morsko dobro“ sjede predstavnici Vlade i vladajućih partija, te da to tijelo i institucija uopšte budu samo još jedna od crnogorskih institucija za uhljebljivanje partijski podobnih kadrova.“- istakao je Abovi- dodajući da se NP protivi praksi koju je menadžment Morskog Dobra sprovodio protelih godina da kontinuirano smanjuje, a naposlijetku i potpuno ukine novčane iznose koje je od svog profita ostvarenog na njihovoj obali, ta državna firma uplaćivala direktno u budžete primorskih opština.

„To se hitno mora promijeniti, tako što će JP „Morsko dobro“ ponovo primorskim opštinama uplaćivati barem 50% novca zarađenog na njihovim teritorijama.“- istakao je Abović. Dodao je da će NP na sasvim drugačiji način pristupati uređenju i održavanju morske obale u Tivtu nego što to čini aktuelna lokalna DPS-SD-HGI vlast, stavljajući akcenat na stručan i ekološki održiv pristup, posebno kada je u pitanju potreba zaštite od prirodne erozije nekih vrijendih djelova obale kakav je sam vrh rta Ponta Seljanova.

„Ponta Seljanova se tokom posljednjih stotinjak godina značajno skratila, pod dejstvom različitih prirodnih faktora. Po sjećanjima starih mještana i zapisima, osim svakodnevne konstantne erozije djelovanjem valova i struja, na Pontu su veliki uticaj imali zemljotres iz 1979., a naročito velika poplava početkom 20. vijeka, kad se potok Seljanova probio gdje sada izvire, i prestao izvirati na vrhu Ponte Seljanova. U odnosu na to vrijeme Ponta Seljanova danas je mnogo kraća. Sami vrh Ponte, gdje nema kuća, trebalo bi konzervirati tj.zaustaviti eroziju. Sa strana gdje ima kuća i plaža ispred, isto se mora održavati pravilnim nasipanjem odgovarajućeg materijala.

Ovo nije jednostavan projekat. Potrebno je da stručnjaci urade detaljnu studiju kako zaštititi Pontu Seljanova od erozije, pa na osnovu studije uraditi projekat; sasvim sigurno da bi to dosta koštalo, ali bez toga nema smisla ulaziti u posao izgradnje šetnice i cjelovitog uređenja ovog dijela obale.” -kazao je Abović. Vesna Barbić je istakla da je nedostatak plaža na području šireg centra Tivta ograničavajući faktor za dalji razvoj turizma ali da se on moše djelimično prevazići uređivanjem obalnih šetnica i posvećivanjem više pažnje malim javnim kupalištima koja se sada jako loše održavaju samo zato što nisu izdata u zakup.

Istakla je da se tzv.prihranjivanje takvih i plaža koje se daju u zakup, a koje redovno jednom godišnje sporvode Morsko Dobro, Opština Tvat ili zakupci, mora obavljati mnogo opreznije i odgovornije “u skladu s preporukama stručnjaka, a ne na primitivan način koji ugrožava ekosistem obale.”

“Mi garantujemo da ćemo u naredne četiri godine: rekonstruisati preostali dio Gradske plaže, izvršiti popločavanje kamenim pločama; rekonstruisati i popločati plažu Kamelija, obalno šetalište u Donjoj Lastvi, rekonstruisati mulo u Donjoj Lastvi; izgraditi započeto obalno šetalište od Belana do Župe, kao i započeti dio obalnog šetališta u Krašićima.”- kazala je Barbić dodajući da će NP “nastojati da uradi i rekonstrukciju i izgradnju obalnog šetališta od početka Ponte Seljanova do plaže „Vaikiki“, ali za to moraju da se ostvare neki preduslovi”, prvenstveno izrada stručne studije i obezbjeđivanje dovoljno novca u gradskom budžetu.

“Sve što se bude radilo u naredne četiri godine biće u skladu s najboljim savremenim arhitektonskim standardima. Ovo je naša namjera i želja jer volimo svoj Tivat, a ne puko predizborno obećanje, koje bi, kao morski pijesak, odnijela prva nevera.”- zaključila je Barbić.

Bonus video: