Nova Vlada da ubrza reforme

Prve čestitke stigle od evropskog komesara i američke ambasadorke, Marko Milačić poželio kolegama iz DPS-a “srećan put i odlazak u političku prošlost”

18746 pregleda 871 reakcija 20 komentar(a)
Krivokapić i Bečić, Foto: Savo Prelević
Krivokapić i Bečić, Foto: Savo Prelević

Pozdravljam posvećenost na putu ka Evropskoj uniji, i radujem se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, poručio je sinoć evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

On je među prvima čestitao izbor nove Vlade Crne Gore, objavivši poruku na tviteru. Crnogorski parlament, kako je dodao, sada treba da ubrza i produbi reforme. “Sljedeći cilj u pristupnom procesu su prelazna mjerila za poglavlja o vladavini prava”, naveo je Varhelji.

Ambasadorka Evropske unije (EU) U Crnoj Gori Oana Kristina Popa takođe je uputila poruku podrške. “Čestitam novoj vladi! Radujem se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, Dritanom Abazovićem, novom Vladom i Skupštinom Crne Gore, i Aleksom Bečićem na reformama i prioritetima iz agende, u interesu svih građana”, napisala je ona na svom tviter profilu.

Na isti način je objavila podršku i Američka ambasada u Podgorici: “Nakon izglasavanja nove Vlade Crne Gore u Skupštini Crne Gore, radujemo se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji, i na produbljivanju našeg partnerstva”, navodi se na zvaničnom twitter nalogu Ambasade SAD. Ambasadorka te zemlje u Podgorici Džudi Rajnzing Rajnke je navela da se raduje saradnji sa novom Vladom.

“Kao prijatelj, partner i NATO saveznik, SAD se raduje daljem jačanju našeg partnerstva sa Vladom i građanima”, napisala je Rajnke.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks objavila je da se raduje “bliskoj saradnji na zajedničkim prioritetima: evroatlantskoj bezbjednosti, borbi protiv organizovanog kriminala, jačanju vladavine prava i borbi protiv klimatskih promjena”.

Polaganje svečane zakletve
Polaganje svečane zakletvefoto: Boris Pejović

Izbor nove Vlade čestitali su među prvima i predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Aleksandar Vučić napisao je da se nada da će nova crnogorska Vlada doprinijeti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za svima potreban ekonomski napredak. On je premijeru Zdravku Krivokapiću čestitao izbor: “Želim Vam da sa uspjehom obavljate odgovornu dužnost predsjednika Vlade Crne Gore. Nadam se da ćete Vi i Vaša Vlada svojim radom doprinijeti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za svima potreban ekonomski napredak”, objavio je Vučić na Tviteru.

I predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta DF Andrija Mandić čestitao je izbor nove Vlade, navodeći da je ona prvenstveno uspostavljena na dosljednoj i upornoj borbi srpskog naroda za slobodu, ravnopravnost i demokratiju. “Čestitam izbor i vladajućem dvojcu, Zdravku Кrivokapiću i Dritanu Abazoviću. Nadam se da će Vlada Кrivokapić-Abazović na najbolji mogući način odgovoriti velikim narodnim očekivanjima,” naveo je Mandić u tvitu.

U ime članova i simpatizera Ujedinjene Crne Gore, kako se navodi, podršku je uputio i Goran Danilović. “Građani su zaslužili novu izvršnu vlast, izborili su se za nju 30. avgusta. Očekivanja su ogromna i opravdana. Vjerujem da je toga duboko svjestan i novoizabrani predsjednik Vlade. S ponosom ističem skroman i vrijedan doprinos naše stranke dugo očekivanim promjenama. Pobjedu treba potvrtidi i na narednim lokalmim izborima u Nikšiću, ali i kroz svakodnevni angažman vlade i rad u parlamentu”, naveo je.

A prije neko je izabrana nova Vlada, trećeg dana rasprave o njenom sastavu i predlogu, čule su se iste primjedbe kao i prethodnih dana - da je vlada jednonacionalna, kratkoročna, slaba i opasan eksperiment.

Dobar dio rasprave odnosio se na identitetska pitanja što je konstatovao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić:

“Tešku riječ lako izgovoriti, ali je teško ispraviti. Najveći dio rasprave bio je kvalitetan i konstruktivan, ali je i značajn dio bilo vraćanje u prošlost. Mi smo danas u 21. vijeku, Crna Gora je pred brojnim izazovima”, kazao je Bečić na kraju rasprave i pozvao na slogu i solidarnost.

Što se tiče buduće vlade, kazao je da očekuju da će parlament biti jak odgovoran i konstruktivan partner, a ne verifikaciono sredstvo.

Poslanici nakon izglasavanja nove vlade
Poslanici nakon izglasavanja nove vladefoto: Savo Prelević

Predrag Bulatović (DF) pozvao je Krivokapića da se okrenu jedni drugima, da zajedno rade. “Bilo bi licemjerno da izglasamo vladu, a sjutra radimo jedni protiv drugih. Ja u tome neću učestvovati”, kazao je Bulatović.

Poručio je da Krivokapić treba da se izjasni o takozvanom državnom udaru iz 2016, iznese stav o Milivoju Katniću i Specijalnom tužilaštvu i da do kraja godine izađe sa predlogom reforme pravosuđa.

Poručio je i da što god da bude neće biti vanrednih izbora, ova vlada će trajati sve dok ne bude demonitran DPS, “četiri godine ili koliko bude potrebno. Danijel Živković (DPS) rekao je da je ovo nepoželjna vlada, jer je ne žele oni koji će je podržati, i vlada bez strategije i bez vizije za dalji razvoj društva.

“U programu rada nema nijednog statističkog podatka niti parametra”, naveo je Živković.

Dodao je da ih je okupila samo mržnja prema DPS-u. “Kako ćete izaći pred građane sa pričom o naknadama za majke, većim zaradama, kada nemate političku stabilnost u ovom parlamentu?”, pitao je Živković i dodao da je ovo vlada oročenog trajanja.

Milan Knežević (DF) rekao je Vlada nije njihova slabost, već snaga.

“Naša je snaga bila i kada je Andrija Mandić sa prvog pošao na 81. mjesto i kada sam ja dao poslaničko mjesto, jer sam vjerovao u pobjedu i trajne vrijednosti - ujedinjavanje opozicije. Nije mi žao, jer sam odsanjao i ljudski i politički san”, rekao je Knežević.

Dodao je da su oni koji su ih optuživali uzeli sve fotelje, a mogli su i oni da su se odrekli svega onoga što su zastupali do 30. avgusta. “Da smo se odrekli, mene bi čekao mercedes ispred Skupštine i dočekale bi me dvije sekretarice, dobijao bih izlive ljubavi i pažnje suprotnog pola i ne bih više bio Pipun nego Bred Pit”, kazao je Knežević i dobio aplauz poslanika.

Dragan Ivanović (SNP) kazao je da svi očekuju mnogo od Vlade, jer je takva prilika da Vlada mora i da vlada i da radi, i da ima puni kapacitet da odlučuje, da ne bi kao dosadašnje vlade imala nekog sa strane da joj diktira šta da radi.

Ervin Ibrahimović je u ime kluba Bošnjačke stranke (BS) rekao da ostaje žal da Krivokapić nije otvorio dijalog gdje treba, u Skupštini. “Građani su očekivali da ćete im promtno poslati poruku kako ćete odgovoriti na kovid, saniranje ekonomskih posljedica... Očekivali su poruku kako vidite multietničku, multivjersku, proveropsku Crnu Goru”, kazao je Ibrahimović.

Genci Nimanbegu (Albanska lista) poručio je, kako je rekao, predstavnicima etničkih Srba, Crnogoraca, Albanaca, Muslimana... da treba iskoristiti priliku kako bi se ojačao političku dijalog i reforme....”I da ličnim primjerom pokažemo kako treba da se vidi politika. Građanima treba pravda, ravnopravnost i vladavina prava”, kazao je Nimanbegu.

Fatmir Đeka (Albanska koalicija Jednoglasno) rekao je da pozive ove vlasti nikada nijesu iskreno doživljavali, zato nijesu prihvatili da budu dio ove vlade.”Ni ova niti jedna vlada ne smije ugroziti stepen dostignutih ljudskih prava. Ne možemo podržati premijera kojeg otvoreno podržava Srpska pravoslavna crkva”, rekao je i dodao da bi njihov stav bio isti i da je u pitanju bilo ko drugi kojeg podržava bilo koja druga crkva.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je “samo najkraće želim da poručim kolegama iz DPS-a srećan put i odlazak u političku prošlost”.

Istražiti ko je Abazoviću nudio 21 milion eura

Dio poslanika opozicije i vladajuće koalicije zatražio je juče da se utvrdi ko je pokušao sa podmiti Dritana Abazovića.

Abazović je prije dva dana na televiziji Vijesti potvrdio da mu je nuđen 21 milion kako ne bi bio dio nove vlasti.

Danijel Živković je najavio da će oni inicirati tu provjeru, ukoliko samostalno ne urade nadležni organi: “ Sinoć je budući potpredsjednik vlade rekao da mu je neko ponudio 21 milion eura da ne bude dio ove vlasti. Smatraćemo neodgovornim državne organe ako to ne istraže, a ako državni organi to ne urade, mi ćemo iz DPS-a pokrenuti taj postupak”, rekao je Živković tokom rasprave.

I Predrag Bulatović je kazao da treba hitno istražiti političku korupciju i nuđenje lideru GP URA Dritanu Abazoviću 21 milion eura.

Konatar: Do sada se vlada birala na Glavnom odboru DPS-a

Poslanik Miloš Konatar (Crno na bijelo) kazao je da je juče postavljen standard da promjena vlasti bude sasvim normalna stvar i ne bude pitanje da li će postojati Crna Gora ili ne. Naveo je da se do sada vlada birala na Glavnom odboru DPS-a i tako što šef dođe sa spiskom i održi formalno Predsjedništvo.

“Danas nije više tako i to je sloboda koju smo osvojili. Danas vladu kritikuju i oni koji će glasati za nju, to je normalno, to je dokaz da ovdje više ne stanuje jednoumlje”, kazao je Konatar.

On je mandataru i ministrima rekao da ima punu podršku u koaliciji Crno na bijelo, ali i najveće kritičare: “Neće više ovdje ministri dolaziti kao na izlet”.

Bonus video: