Žene da budu aktivnije uključene u demokratske procese

Bošnjak i Raičević izrazile spremnost da zajednički rade na ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena i povećanju broja žena na mjestima odlučivanja

5252 pregleda 3 komentar(a)
Bošnjak i Raičević, Foto: Skupština Crne Gore
Bošnjak i Raičević, Foto: Skupština Crne Gore

Žene u Crnoj Gori moraju aktivnije biti uključene u promjene i rješenja koja utiču na razvoj demokratskog društva, zaključeno je na sastanku potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak sa direktoricom Centra za ženska prava (CŽP) Majom Raičević.

Bošnjak i Raičević su, kako je saopšteno iz parlamenta, izrazile spremnost da zajednički rade na ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena i povećanju broja žena na mjestima odlučivanja.

"Predmet razgovora bila je inicijativa potpredsjednice Bošnjak za osnivanje Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore, koja je naišla na odobravanje i mogućnost za inteziviranje saradnje, posebno u dijelu unapređenja regulative za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, osnivanja Alimetacionog fonda, kao prioritetnih aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Potpredsjednica Skupštine sagovornicu je upoznala sa preliminarnom podrškom predstavnica vodećih država u svijetu za formiranje Ženskog kluba.

Raičević je, kako je saopšteno iz parlamenta, pozdravila izmjene skupštinskog Poslovnika u dijelu veće vidljivosti žena na rukovodnim mjestima u Skupštini i upoznala Bošnjak sa predlogom izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika za povećanje broja žena na izbornim listama, koji je pripremila organizacija koju predstavlja, za šta je, kako se navodi, dobila punu podršku potpredsjednice parlamenta.

Na sastanku je izražena obostrana spremnost za buduću intezivnu saradnju, a sagovornice su se, kako se navodi u saopštenju, saglasile da postoji potreba da žene u Crnoj Gori moraju aktivnije da budu uključene u promjene i rješenja koja utiču na razvoj demokratskog društva.

"Osvrnuvši se na poslednja dešavanja vezana za neprimjereni napad na ministarku Vesnu Bratić, sagovornice su osudile taj akt kao nemoralan i mizogen. Bilo je riječi i o posljedicama epidemije koronavirusa koja je dovela do porasta nasilja nad ženama u uslovima zabrane izlaska i kretanja, kao rizičnog ambijenta, kao i do posljedica na sferu rada i zapošljavanja, a istaknuta je i činjenica da je od početka pandemije bez posla ostalo oko šest hiljada žena", stoji u saopštenju Skupštine.

Bonus video: