Šimiček: Partije ne smiju trošiti državni novac proizvoljno

"Implementacija preporuka OEBS/ODIHR-a je suvereno pravo Crne Gore", poručio je Vladimir Misev

3421 pregleda 1 komentar(a)
Šimiček, Foto: Printscreen
Šimiček, Foto: Printscreen

Sudija Ustavnog suda Češke, prof. dr Vojteh Šimiček, kazao je danas da političke partije ne smiju proizvoljno trošiti novac dobijen od države.

On je na online dijelu konferencije Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) o finansiranju partija i izbornih kampanja, saopštio da stalna transparentnost doprinosi poboljšanju situacije u pomenutim oblastima.

„Prije svega uspostavljanjem institucija koje služe za kontrolu finansiranja partija. No, iskustva Njemačke i Češke pokazuju da nije bitno da li je uspostavljena agencija za kontrolu ili ne, koliko da li javnost raspolaže s dovoljnim brojem informacija za donošenje sopstvenih procjena. Za Njemačku je tipično da se podrazumijeva poštovanje reda i pravila. Međutim, u Češkoj imamo vojnika koji mora da pazi da li se zabrane i propisi u potpunosti poštuju. Ne znam koji mentalitet je tipičniji za Crnu Goru“, naveo je Šimiček.

Viši savjetnik za političke finansije u Međunarodnoj fondaciji za izborne sisteme (IFES), Magnus Ohman, kazao je da u svijetu nema primjera koji govori da je moguće osloboditi se zloupotrebe državnih resursa samo kroz izmjene zakonodavstva.

„Ni na koji način ne govorim protiv zakonodavstva. Smatram da moraju postojati jasna i striktna pravila za to šta je ljudima zaposlenim u javnom sektoru i izabranim političarima dozvoljeno da rade. Međutim, to moramo nadograditi kao društvo, radom na tome šta očekujemo od političara, odnosno kako očekujemo da se ponašaju“, istakao je on.

Viši savjetnik za izbore u OEBS/ODIHR-u, Vladimir Misev, saopštio je da se te organizacije trude da u svojim izvještajima registruju i pozitivne i negativne fenomene.

„Postoje određeni aspekti koji se tiču finansiranja kampanja u kojima smo notirali napredak. Kad je riječ o negativnim aspektima, oni su brojniji. Implementacija preporuka je suvereno pravo Crne Gore. U tom smislu, kako će ih Crna Gora implementirati u praksi – to je na institucijama“, podvukao je on.

Ekspertkinja u Međunarodnom institutu za demokratiju i pomoć pri izborima (IDEA) u Stokholmu, Kušbu Agraval, kazala je, govoreći o onlajn kampanjama, da one nijesu novost, te da su vrlo demokratične.

„One omogućavaju malim partijama, s malim resursima, da dođu do većeg broja birača“, navela je ona, dodajući da postoji tek nekoliko država koje su regulisale oblast potrošnje novca na onlajn oglašavanje.

„Jasno je da partije i kandidati troše mnogo novca na društvene mreže“, zaključila je ona.

MANS je organizovao konferenciju uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, Ambasade Velike Britanije u Podgorici, te Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Bonus video: