Đukanović: Jedina sigurna budućnost je pripadnost NATO-u i članstvo u EU

On je podsjetio da je Crna Gora uspješno odoljela napadima „meke“ destrukcije, i pokušaju državnog udara 2016. godine u čemu je podijelila gotovo istovremeno iskustva sa UK

11184 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Goldi i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Goldi i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Jedina sigurna budućnost za Crnu Goru i region je pripadnost NATO-u i članstvo u Evropskoj uniji (EU), poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na sastanku sa državnom ministarkom u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Anabel Meknikol Goldi.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, rekao da posjetu Goldi razumije kao još jednu u nizu pažnji i podrške UK prema Crnoj Gori i regionu.

On je kazao da je kontinuirana podrška UK od 90-ih kroz brojne institucije poput Britanskog savjeta, nastavljena i nakon obnove nezavisnosti na temeljima 143 godine dugih diplomatskih odnosa.

"I danas predstavlja odličnu saradnju dvije države pospiješenu ovakvim političkim kontaktima i onim koji će uslijediti kroz učešće na klimatskoj konferenciji u Glazgovu na poziv premijera Džonsona“, kazao je Đukanović.

On je pohvalio sadržajnu saradnju u oblasti odbrane i ukazao na činjenicu da je Crna Gora veoma izložena malignim uticajima trećih zemalja.

"Koje su u pohodu na EU i NATO i crnogorski sistem vrijednosti, a Zapadni Balkan vide kao odličan teren za sprovođenje takvih ciljeva“, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora uspješno odoljela napadima „meke“ destrukcije, i pokušaju državnog udara 2016. godine u čemu je podijelila gotovo istovremeno iskustva sa UK.

Đukanović je naglasio da udari izazvani nezadovoljstvom što je Crna Gora članica NATO ne prestaju i da se preko nje šalju obeshrabrujuće poruke za dalju integraciju i drugim zemljama regiona.

Đukanović i Goldi
foto: Predsjednik.me

"Uprkos tome vjerujemo da je jedina sigurna budućnost i za Crnu Goru i za region pripadnost NATO i članstvo u EU“, poručio je Đukanović.

On je rekao da razumijevanje za takvo opredjeljenje i prisustvo UK u regionu, uprkos bregzitu ohrabruje, i istakao važnost da se i na drugim važnim adresama razumije značaj integracije.

Đukanović je ponovio interes da se nastavi značajna podrška UK Crnoj Gori u oblasti odbrane, između ostalog, i kroz obuku vojske i edukaciju u suprotstavljanju hibridnom ratu i odbrani evropskog sistema vrijednosti, koje, kako je naveo, bez obzira na promjenu vlasti ostaje strateški cilj Crne Gore.

Goldi je naglasila da joj je čast da je u prilici da čuje fascinantnu i veoma iskrenu analizu izazova sa kojima se Crna Gora suočava, te da je u potpunosti saglasna sa iznesenim stavovima.

Ona je podsjetila da je razlog njene posjete Crnoj Gori da personifikuje i odrazi koliko UK vrednuje odnose dvije zemlje prijatelja i saveznika u NATO.

Goldi je zahvalila je Đukanoviću za izuzetno značajnu ulogu koju ima i kao lider opozicije koja personifikuje određene saveze koji se formiraju.

"Ne samo da je važno što je Crna Gora u NATO i da smo saveznici, nego i to što NATO ima važnu ulogu u Crnoj Gori i na Balkanu“, kazala je Goldi.

Ona je poručila da UK, iako je napustilo EU, nije napustilo Evropu.

Goldi je istakla da je za njih veoma važan dalji konstruktivan odnos sa EU budući da UK prepoznaje sve benefite članstva Crne Gore u EU, i spremno je da podrži napore Crne Gore na tom putu.

Ona je naglasila da ništa ne utiče na bliskost Crne Gore i UK i želju da pruže pomoć Crnoj Gori, naročito u oblasti odbrane i saradnje, ali i kroz konkretne donacije kao što je i donacija službi za vanredne situacije za podizanje kapaciteta.

"Kroz saradnju kao što je između agencija za čuvanje granica slavimo toplinu i srdačnost naših odnosa sa Crnom Gorom, što će se nastaviti i dalje“, rekla je Goldi.

Goldi je naglasila važnost kompatibilnosti analiza izazova sa kojima se suočava Crna Gora, a što je bila u prilici da čuje i od premijera Zdravka Krivokapića i ministarke odbrane Olivere Injac.

"I što se vrlo poklapa s onim što je danas imala priliku da čuje od Đukanovića“, navodi se u saopštenju.

Goldi je poručila da je važno za građane i za Crnu Gori da se prepoznaje strateški pravac izazova na isti način i da svi zajedno naprave pozitivnu agendu za odgovor i zajedničkim naporima učine nešto što će zemlju voditi naprijed.

"UK pozdravlja snažnu viziju i želju Đukanovića i želju Vlade da vode zemlju nabolje“, zaključila je Goldi.

Đukanović je zahvalio na potvrđenoj podršci i ohrabrujućim porukama Ujedinjenog Kraljevstva, ocjenjujući da su očekivanja Goldi kada je riječ o djelovanju opozicije realna i ostvariva.

On je uvjeren da će iskustvo kohabitacije Crnu Goru sigurno učiniti demokratičnijim društvom.

"Oni koji su stvarali ovu državu nemaju izbor, svjesni da će Crna Gora opstati u mjeri u kojoj budemo doprinosili i pomogli razvoj i snaženje njenih institucija“, kazao je Đukanović.

On je rekao da raduje pažnja Ujedinjenog Kraljevstva, uz čiju podršku sigurno se mogu brže savladavati izazove zaostajanja ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu.

Bonus video: