Damjanović: Odluka o osnivanju Fonda za inovacije bila spremna, novoj Vladi trebalo šest mjeseci da pritisne dugme

Damjanović navodi da je u julu prethodne godine molila poslanike u Skupštini Crne Gore da podrže crnogorsku mladost i znanje, što poslanici tadašnje opzicije a sada vlasti nisu htjeli da glasaju

11554 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Osnivanje Fonda za inovacije nije nikakav uspjeh Vlade već zakonska obaveza predviđena članom 37. Zakona o inovacionoj djelatnosti, usvojenog 30. jula 2020. godine, kazala je potpredsjednica Demokratske partije socijalista (DPS) Sanja Damjanović.

Ministarstvo ekonomskog razvoja saopštilo je ranije danas da je Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici u skladu sa Programom rada Vlade za II kvartal, donijela Odluku o osnivanju Fonda za inovacije Crne Gore koji će osigurati sprovođenje inovacione politike kroz obezbjeđivanje i realizaciju sredstava za podsticanje inovacione djelatnosti.

Damjanović navodi da je u julu prethodne godine molila poslanike u Skupštini Crne Gore da podrže crnogorsku mladost i znanje, što poslanici tadašnje opzicije a sada vlasti nisu htjeli da glasaju.

"Odluka o osnivanju Fonda za inovacije bila je potpuno spremna za usvajanje od prvog dana mandata nove Vlade i trebalo je šest mjeseci da “eksperti” pritisnu dugme. A sjajni Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, takođe usvojen 30.07.2020. godine i dalje se ne primjenjuje zbog nedostatka podzakonskih akata. Možete li pritisnuti i to dugme? Jer naši građani nemaju vremena da čekaju nesposobnu Vladu da sprovede neke od najnaprednijih zakona u Evropi", kazala je Damjanović.

Poručila je Vladi da to nije njihova zasluga, niti njihovih političkih istomišljenika iz skupštinske većine.

"To je rezultat zajedničkog rada prethodne Vlade sa cjelokupnom naučno-istraživačkom zajednicom i privredom. Hvala svima koji su doprinijeli usvajanju ovih fantastičnih zakona koji će Crnu Goru učiniti jednom od najatraktivnijih destinacija za ulaganje u inovacije i najnovije tehnologije", zaključila je Damjanović.

Bonus video: