Produžen rad Odboru za izbornu reformu, usvojene izmjene Zakona o radu na predlog DF

Demokratska partija socijalista (DPS) nije prisustvovala glasanju

15742 pregleda 4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 16.06.2021. 14:25h

Skupština Crne Gore danas je produžila rad Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu do 31. decembra.

Za usvajanje Predloga odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu glasalo je 50 poslanika vlasti i dijela opozicije.

Demokratska partija socijalista (DPS) nije prisustvovala glasanju.

Predlog odluke podnio je predsjednik tog skupštinskog tijela Strahinja Bulajić (Demokratsko front - DF).

On je u obrazloženju predloga odluke rekao da je cilj pomjeranja roka rada Odbora sa 30. juna na 31. decembar da se tom tijelu omogući da u dodatnom vremenu pripremi i podnese Skupštini na usvajanje predloge za izmjenu i dopunu zakona i drugih akata.

“Ali i predloge svih drugih rješenja u vezi sa predmetnom materijom Odbora za izbornu reformu. Značaj tih ciljeva i zadataka upućuju na razloge za donošenje odluke kako bi Odbor u okviru novog roka kroz intenzivan rad usaglasio sva rješenja", naveo je Bulajić.

Poslanici Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, Bošnjačke stranke (BS) Kenana Strujić Harbić i Albanske liste Genci Nimanbegu, saopštili su prije dva dana da neće učestvovati u radu Odbora za izbornu reformu dok se, kako su naveli, ne stvori ambijent u kojem će dijalog i kompromis biti važniji od partikularnih uskopartijskih interesa.Tako su se ovi poslanici pridružili onima iz Demokratske partije socijalista (DPS), koji odnedavno bojkotuju Odbor.

Mugoša, Vuksanović Stanković, Strujić Harbić i Nimanbegu prekjuče su napustili sjednicu Odbora jer za pridruženog člana iz akademske zajednice nije izabran predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

Usvojene su i izmjene Zakona o radu, na predlog DF.

Za izmjene je glasao 41 poslanik, a četiri su bila uzdržana.

Poslanici DF su u utorak treći put izmijenili amandman na Zakon o radu, pa će se sada smanjivanje granice za prestanak radnog odnosa sa 67 na 66 godina primjenjivati od 1. januara naredne godine, a retroaktivno se granica od 67 vraća od 12. juna kako bi se mogli poništiti rješenja o raskidu radnog odnosa koja su u međuvremenu donijeta.

Dnevni red današnje Skupštine Crne Gore je ranije danas dopunjen izmjenama Zakona o radu, koje je predložio DF.

Poslanik DF Milan Knežević u utorak je treći put izmjenio svoj amandman na Zakon o radu, pa će se sada smanjivanje granice za prestanak radnog odnosa sa 67 na 66 godina primjenjivati od 1. januara naredne godine, a retroaktivno se granica od 67 vraća od 12. juna kako bi se mogli poništiti rješenja o raskidu radnog odnosa koja su u međuvremenu donijeta.

Njegov prvi amandman, kojeg je krajem maja usvojila Skupština, kojim je smanjena granica sa 67 na 66 godina, a još dodatno za beneficirani staž, stupio je na snagu 12. juna, kada je za više stotina građana po sili zakona prestao radni odnos.

Knežević je, obrazlažući izmjene, rekao da je počela medijska hajka na DF kako bi se zamaskirala suština, a to je "odbrana lika i djela Milivoja Katnića i SDT i svih nepočinstava koja je ova organizacija iz Granda sprovodila protiv političkih neistomišljenika".

Knežević
Kneževićfoto: Skupština Crne Gore

Ponovio je da je DF nije podnio amandman da bi poslao Katnića u penziju jer je to nepotrebno.

"On treba po Zakonu o tužilaštvu da ide u advokaturu nakon što mu Tužilački savjet konstatuje prestanak funkcije", naveo je Knežević.

Kazao je da se plaši da će ova Skupština postati protočni bojler ako vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić ne postupi po Zakonu o tužilaštvu i ne sazove sjednicu TS na kojoj će biti konstatovan perstanak mandata glavnom specijalnom tužiocu (GST) Milivoju Katniću.

Najavio je i da će DF protiv Burića podnijeti krivičnu prijavu ako to ne uradi.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da parlament neće biti ni protočni bojler niti skandal institucija, već će nastaviti da jača.

On je na početku sjednice rekao da je Državna izborna komisija podnijela izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta, pa je poslanički mandat počeo Nikoli Bajčetiću (PzP).

Bonus video: