Nikolić: Došli smo da glasamo da bismo sačuvali obraz Crne Gore

"Činjenica da su samo četiri poslanika većine glasala za smjenu (Vladimira) Leposavića znači da nema nova vlast ujednačen odnos prema evropskim obavezama. Ništa kao pitanje Srebrenice nije otkrilo ko je gdje", kazao je Nikolić

25140 pregleda 95 reakcija 98 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa pres konferencije, Foto: Savo Prelević

Poslanici Demokratske partije socijalista došli su u Skupštinu da glasaju o Rezoluciji o Srebrenici i razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića, da bi, kako je kazao poslanik Andrija Nikolić, sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom.

On je rekao da su svjesni okolnosti u kojima se nalazi Crna Gora, te da pokušavaju da spriječe sunovrat.

"Činjenica da su samo četiri poslanika većine glasala za smjenu Leposavića znači da nova vlast nema ujednačen odnos prema evropskim obavezama. Ništa kao pitanje Srebrenice nije otkrilo ko je gdje", kazao je Nikolić.

On je dodao da je pitanje da li u Crnoj Gori više postoji parlamentarna većina, kao i da Vladu ucjenjuju oni za koje je Ratko Mladić pobjednik.

Smatra da je u Crnoj Gori nakon posljednjih događaja potrebno jasnije definisati evropsku agendu.

"Potreban je kompromis koji podrazumijeva dogovor uz određeno postupanje. DPS je spreman da bude partner u realizaciji evropske platforme. Svaka politika ima pravo na evoluciju naročito kada je to većinski interes građana, a većinski interes je da Crna Gora bude dio EU", poručio je Nikolić.

Na pitanje da li izjava da će DPS biti partner na evropskoj platformi znači da su spremni na pregovore sa dijelom vladajuće većine, Nikolić je odgovorio da su uvijek spremni da rade na evropskoj platformi Crne Gore i u interesu građana. “Kada su završeni izbori, zahvaljujući DPS-u i bivšoj vlasti, obezbijeđena je uspješna demokratska tranzicija vlasti u Crnoj Gori”, rekao je Nikolić. On je naveo da je DPS i tada ponudio podršku proevropskim snagama, tragom ideje da može postojati podrška manjinskoj Vladi da bi se očuvao evropski kurs Crne Gore. “Vidjeli smo na koji je način je taj evropski kurs u prethodno vrijeme deformisan”, dodao je Nikolić.

Potvrdio je da je bivši premijer sada poslanik DPS-a Duško Marković glasao za Rezoluciju o Srebrenici, ali da nije glasao za razrješenje Leposavića, "jer nije glasao ni za izbor nove Vlade".

Nikolić je rekao da će sagledati dalji pravac djelovanja kada je u pitanju učešće u radu parlamenta.

"Pažljivi smo kada donosimo političke odluke i vjerujem da ćete ubrzo biti obaviješteni o onome što su dalji koraci DPS-a", rekao je Nikolić.

Bonus video: