Podijelio društvo, sad se "bori" protiv podjela

Iz opozicije i civilnog sektora poručuju da je Đukanović dugogodišnji generator ključnih podjela u Crnoj Gori i da se nije mogao preko noći pretvoriti u “apostola tolerancije i potrebne društvene inkluzije”
69 pregleda 68 komentar(a)
Milo Đukanović, inauguracija, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović, inauguracija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.05.2018. 06:20h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović položio je juče na Cetinju zakletvu i tako zvanično, po drugi put, postao predsjednik Crne Gore.

Đukanović se u Vladinom domu, pred poslanicima, stranim ambasadorima, čelnicima sudstva i tužilaštva, zakleo svojom čašću da će funkciju predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana, Evropskoj uniji (EU) poručio da joj treba preispitivanje vizije ujedinjenja, drugim državnim institucijama da će prema njima biti “inicijativan” a građanima da će biti izuzetno posvećen pronalaženju puta za savladavanje podjela u društvu. “Nije uobičajena privilegija naći se poslije 20 godina na istom mjestu, u Vladinom domu na prijestonom Cetinju, istim povodom”, kazao je Đukanović nakon što je položio zakletvu. On je naveo da od opcije “da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao alternativa na predsjedničkim izborima krajem 1997”, Crna Gora je postala “ekonomski i demokratski najrazvijenija zemlja na zapadnom Balkanu”.

Đukanović kaže da u Crnoj Gori i dalje žive politički i vjerski fanatizmi čija je misija otvoreno negiranje istorijskog i duhovnog bića Crnogoraca. Oni su se, dodao je on, javili kao “inercija nejednakog regionalnog razvoja koji je podsticao osjećanje nejednake pripadnosti Crnoj Gori različitih njenih djelova, kasno formiranje obrazovnih, kulturnih i naučnih institucija i medijskih kuća, što se, kako tvrdi, najbolje vidjelo kroz opominjuće iskustvo medijskih manipulacija i državnopolitičkog nesnalaženja kojima smo bili izloženi devedesetih godina”, uz “najistrajniji i najopasniji faktor destrukcije u procesu snaženja crnogorskog nacionalnog i vjerskog identiteta predstavlja kontroverza vezana za crkveno pitanje pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori”. “Posljedice u vidu ukorijenjenih, ostrašćenih političkih i društvenih podjela i dalje su opterećujuće po stabilnost i dinamiku razvoja crnogorskog društva. Kao predsjednik Crne Gore biću izuzetno posvećen pronalaženju puta za savladavanje ovog teškog, naslijeđenog hendikepa našeg savremenog razvoja. I veoma aktivan u naporima da doprinesem prevladavanju podjela u Crnoj Gori na zdravoj platformi očuvanja i afirmacije crnogorske države”, kazao je predsjednik.

Iz opozicije i civilnog sektora poručuju da je Đukanović dugogodišnji generator ključnih podjela u Crnoj Gori i da se nije mogao preko noći pretvoriti u “apostola tolerancije i potrebne društvene inkluzije”.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, ocijenila je da je Đukanovićev inauguracioni govor umiven i pomiriteljski u odnosu na njegove istupe tokom predsjedničke kampanje i za majske lokalne izbore. “Đukanović je decenijama donosilac ključnih političkih odluka, pa se, stoga, ne može na njih osvrtati kao analitičar ili neko ko tek uzima poziciju da društvo unapređuje”, kazala je Uljarevićeva za “Vijesti”.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović navodi da su svi ostali zatečeni kad je „evropejac“ Đukanović, koji, kako tvrdi, stvara neprijateljski ambijent za rad nezavisnih novinara i „daje odriješene ruke kriminalcima za ubijanje“ počeo da govori o evropskim vrijednostima. “Čak je čudno bilo i njegovi najbližim saradnicima. Iako su hiljadu puta slušali prazne priče o boljem životnom standardu od čovjeka koji je građane doveo do nivoa gdje im je i 2 eura dnevno dovoljno za hranu, i oni su bili zgranuti količinom neistina i floskula koje je apsolutista na zalasku plasirao u etar”, kazao je Bogdanović i dodao da se može reći da je umjesto inauguracije, održana sjednica Predsjedništva DPS-a u proširenom sastavu.

Odnosi na globalnom planu, kazao je novi predsjednik, danas se mogu porediti sa najkomplikovanijim etapama iz vremena Hladnog rata, a usljed toga, ali i zbog svojih autentičnih problema, tvrdi on, EU je potrebna unutrašnja konsolidacija. “Koja, bilo to proklamovano ili ne, znači i preispitivanje vizije ujedinjenja. Ili, makar tempa i modela njenog daljeg ostvarivanja. Ove promjene bitno utiču na spoljnopolitičku i bezbjednosnu sliku zapadnog Balkana. Kao da je danas u izvjesnoj mjeri zamagljena evropska budućnost našeg regiona, koja početkom novog vijeka i milenijuma nije bila upitna. Sva premišljanja i usporavanja, kao i nedostatak snažnijeg podsticaja društvima na zapadnom Balkanu da usvajaju evropski sistem vrijednosti; sve tobožnje alternative tome, koje su se kroz istoriju pokazale kao negativno iskustvo, izazivaju konfuziju i kolebanja jednog dijela javnosti regiona koji, nažalost, predugo tavori u antievropskom političkom autizmu”, kazao je Đukanović.

Vrijeme je, kazao je Đukanović, za razgovor o evropeizaciji Zapadnog Balkana, o razvoju koji zemlje ovog regiona treba da integriše u evropski sistem vrijednosti.

“Zato nam ne trebaju obećanja o prijemu ni 2025, ni bilo koje druge godine. I bez takvih projekcija mi ćemo nastaviti sa najkvalitenijim i najbržim reformama stremeći boljem životu građana. Treba nam podrška na putu savladavanja jaza istorijski naslijeđene zaostalosti ovog evropskog regiona. Treba nam prije svega jasan i oročen plan izgradnje infrastrukture zapadnog Balkana koja će integrisati sam region, i uz to učiniti dostupnijim tržište i društvo Evropske unije. Treba nam podrška u izgradnji institucija koje će unaprijediti vladavinu prava i podstaći svijest građana o važnosti demokratskog razvoja”, poručio je on.

“Apsolutista najavio da se neće pridržavati Ustava”

Bogdanović kaže da Đukanovićeve poruke da će biti incijativan prema drugim djelovima vlasti govore o tome da je on apsolutista. “Da je zaista apsolutista, pokazao je kada je obećao da će uticati na institucije da rade ili ne rade ovo ili ono. Samo se postavlja pitanje, odakle mu pravo i gdje je našao prostor za taj uticaj u okviru svojih Ustavnih ovlašćenja. Naravno da ga nema, ali je priznao Đukanović ono što svi znamo, nikad on svoju moć nije crpio iz Ustava i zakona i državnih funkcija koje je pokrivao, već isključivo iz činjenice da se nalazi na čelu partije”, kazao je Bogdanović.

Kao analitičar govori o onome što je on učinio obrazovanju i mladima

Đukanović je tokom svog govora, između ostalog, kazao da država mora bez odlaganja temeljno preispitati sve aspekte obrazovnog sistema, najavio je generisanje donatorskih fondova koji bi, kako tvrdi, mogli biti dragocjena potpora mladim ljudima sa najboljim predispozicijama da usvoje i transferišu potrebna znanja za razvoj naše države, te da mlada generacija mora biti spremna da svojim znanjem u predstojećem vremenu konkuriše ne samo u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, nego i u Briselu, Parizu i Berlinu.

Uljarevićeva kaže da je Đukanović decenijama donosilac ključnih političkih odluka, pa se ne može na njih osvrtati kao analitičar ili neko ko tek uzima poziciju da društvo unapređuje. “Dodatno, imam podijeljena osjećanja kad je riječ o dijelu iz kojeg čitam da Đukanović usvaja kroz inaguracioni izraz ono na čemu mi godinama insistiramo – evropeizaciji Crne Gore, valorizaciji znanja i snaženju obrazovnog sistema, stvaranju uslova da mladi sebe ugrađuju u razvoj Crne Gore a ne da odlaze, izgradnji institucija i jačanju svijesti građana o demokratskim standardima, uključivanju svih subjekata iz sfere politike i civilnog sektora u oblikovanje moderne države Crne Gore. To potvrđuje naš kvalitet i učinke. No, treba podsjetiti da i najbolji koncepti u rukama onih koji nemaju izgrađen vrijednosni sistem, mogu izgubiti svoj smisao”, kazala je ona.

Iz EU nisu došli i pokazali mu šta misle o njemu

Na Đukanovićevoj inauguraciji juče nije bilo visokih stranih zvaničnika, prisustvovali su ambasadori većine država, a osim gradonačelnika Berana i potpredsjednika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragoslava Šćekića, na svečanosti nije bilo predstavnika opozicije. Svečanosti su, između ostalih, priustvovali Đukanovićevi supruga i sin, bivši premijer Igor Lukšić, bivši predsjednik parlamenta Darko Pajović, princ Nikola Petrović.

Bogdanović kaže da su iz EU, svojim prisustvom, najbolje pokazali šta misle o Đukanovićevom shvatanju i usvajanju evropskih vrijednosti. Ni pomoćnik zamjenika pomoćnika nekog iz neke EU kancelarije nije došao da ga ispoštuje. I već time su pokazali da razdvajaju Crnu Goru, koju poštuju, od diktatora na njenom čelu, prema kojem se sa ignoracijom odnose”, kazao je Bogdanović.

Bonus video: