CGO: Vlada usvojila 32 odsto planiranih zakona

Iz CGO su rekli da se najveća aktivnost bilježi u okviru prioriteta Zdrave finansije i ekonomski razvoj, gdje je usvojeno 26 predloga zakona, ili 42 odsto od plana

1048 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Saša Matić
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me/Saša Matić

Vlada je do četvrtog kvartala usvojila 32 odsto planiranih zakona, a da bi ispunila Program rada tokom dva mjeseca mora da usvoji još 68 odsto, pokazuju podaci Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) saopštili su da je njihova predstavnica Aldina Žudjelović analizirala učinkovitost Vlade u normativnoj aktivnosti.

Kako su naveli iz CGO, Programom rada Vlade planirano je usvajanje 107 predloga zakona kroz pet prioriteta.

"Vladavina prava i jednake šanse - 32, Zdrave finansije i ekonomski razvoj - 62, Zdravlje i zdrava životna sredina - 9, Obrazovanje i društvo zasnovano na znanju - tri, Digitalna transformacija - jedan", navodi se u saopštenju.

Iz CGO su kazali da su od 7. decembra prošle do 28. oktobra ove godine održane 44 sjednice Vlade.

Kako su naveli, na samo 19 sjednica Vlade konstatovana je aktivnosti u utvrđivanju predloga zakona.

"Ukupno su na Vladi usvojena 34 predloga zakona, odnosno oko trećine (32 odsto) plana, a preostala su 73 predloga zakona, ili 68 odsto", kaže se u saopštenju.

Iz CGO su rekli da se najveća aktivnost bilježi u okviru prioriteta Zdrave finansije i ekonomski razvoj, gdje je usvojeno 26 predloga zakona, ili 42 odsto od plana.

Prema njihovim riječima, nakon tog prioriteta, najveća aktivnost zabilježena je kod Vladavine prava i jednakih šansi sa sedam predloga ili 22 odsto planiranog i kod prioriteta Zdravlje i životna sredina sa jednim prijedlogom, odnosno 11 odsto planiranog.

"Nema okončanih normativnih aktivnosti u Obrazovanju i društvu zasnovanom na znanju i Digitalnoj transformacija za koje su nadležna ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i javne uprave, digitalnog društva i medija, a radi se o četiri planirana zakona“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Skupština do sada izjašnjavala o osam predloga zakona, od čega je sedam usvojeno, a jedan odbijen.

Bonus video: