Rataš: Estonija je partner i prijatelj crnogorskom narodu, moramo se držati zajedno, djelovati kao tim...

"Pokazali ste nam da ste mlad, energičan čovjek koji je na pravi način prezentovao istoriju i kulturu svoje države“, kazao je Rataš uputivši poziv Bečiću da posjeti Estoniju

6521 pregleda 3 komentar(a)
Rataš i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Rataš i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik estonskog Parlamenta Jurij Rataš saopštio je da je Estonija partner i prijatelj crnogorskom narodu.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić upriličio svečanu večeru za parlamentarnu delegaciju Estonije na čelu sa Ratašom, koja je boravila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Moramo se držati zajedno, djelovati kao tim, i podržavati jedni druge. Pokazali ste nam da ste mlad, energičan čovjek koji je na pravi način prezentovao istoriju i kulturu svoje države", kazao je Rataš uputivši poziv Bečiću da posjeti Estoniju.

"Visoki zvaničnici dvije zemlje, ovom prilikom, dogovorili su osnivanje Grupe prijateljstva u estonskom Parlamentu, što će, kako je potvrđeno, dodatno ojačati parlamentarnu saradnju i time unaprijediti kvalitetne prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Estonije", ističe se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Rataš je naglasio da je ovo prva zvanična posjeta predsjednika estonskog Parlamenta Crnoj Gori, a iz Skupštine su kazali i da je "Rataš zahvalio na srdačnoj dobrodošlici organizovanoj u čast posjete".

"Doček je upriličen na najvišem nivou uz izuzetno gostoprimstvo", kazao je Rataš.

Iz Skupštine je saopšteno da je Rataš istakao da je postojanje Grupe prijateljstva dvije zemlje u Crnoj Gori "dobar primjer i sjajna ideja koja će u najskorije vrijeme postati dio estonskog parlamentarnog života."

"Ovakvi primjeri su pokazatelj da razmjena iskustava i dobrih praksi rezultira konkretnim i korisnim rješenjima. U ponedeljak ćemo osnovati Grupu prijateljstva, nakon značajnih kontakata koje smo ostvarili tokom ove posjete. Tako da će oba parlamenta imati grupe prijateljstva", kazao je Rataš.

Iz Skupštine su rekli da je predsjednik estonskog Parlamenta "konstatovao da je delegacija Estonije oduševljena ljepotama Crne Gore i zahvalio se na gostoprimstvu".

"Hvala vam na svemu, na ovom sjajnom dočeku u vašoj lijepoj zemlji. Vidim kako govorite o ljepotama Crne Gore, o planinama, rijekama, jezerima, šumama i po tome mogu prepoznati da Vi iz dubine srca vjerujete da će Vaša zemlja biti sledeća članica Evropske unije i na tom putu će imati punu podršku naše države. Najvažniji benefit članstva je garancija uspostavljanja i očuvanja trajnog mira", rekao je Rataš.

Bečić je istakao da mu je drago što će u estonskom Parlamentu osnovati Grupu prijateljstva, navodeći da Skupština Crne Gore "na taj način ostvaruje značajnu međuparlamentarnu saradnju i unapređuje bilateralne odnose sa drugim zemljama."

"Rado ću se odazvati pozivu da posjetim Estoniju sledeće godine", kazao je Bečić.

Bonus video: